Ez a világ egyik leghizlalóbb élelmiszer-összetevője

Vajon te tudod, mi az egyik leghizlalóbb élelmiszer-összetevő? Nem, nem a telített zsír, sőt nem is a fehérliszt.

Számos étrend leginkább hizlaló élelmiszer-összetevője a fruktóz, azaz a gyümölcscukor, ami egyébként többek közt a szirupok egyik fő alkotóeleme. Sok ételről nem is gondolnánk, hogy fruktózt tartalmaz, ilyen a legtöbb ketchup, rengeteg bébiétel, a barbecue szószok, és sok egészségesnek mondott kenyér is. Meglepő, de például Amerikában a sok fruktózt tartalmazó kukoricaszirup a legjelentősebb kalóriaforrás, vagyis a hízás megalapozója.

De mi rossz a fruktózban, a természetes gyümölcscukorban?

Az, ha valami természetes, még nem jelenti azt, hogy egészséges. A glükózzal, a cukor másik fajtájával ellentétben - amelyet a test minden sejtje könnyen használ - a fruktózt csak a máj képes az anyagcsere kapcsán átalakítani, ráadásul zsírokká. Mivel a fruktóz egyenesen zsírrá alakul a szervezetben, gyors súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához és cukorbetegséghez vezethet.

Nem serkenti megfelelően az inzulin felszabadulását

Ezen kívül a fruktóz, vagyis más néven gyümölcscukor megemelheti a húgysavszintet, aminek kapcsán köszvény, magas vérnyomás és vesebetegség is kialakulhat. De még ez sem minden, jelentősen növelheti a trigliceridek szintjét is, és hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához. Más cukrokkal ellentétben a fruktóz nem serkenti megfelelően az inzulin felszabadulását a szervezetben, ezért van az, hogy ha fruktóztartalmú ételekből nagy adagot fogyasztunk, mégis éhesnek érezzük magunkat. Ezáltal ellenőrizhetetlenné válik az étvágy, és túl sokat eszünk. Ami még ennél is rosszabb, hogy azok az ételek, amelyekre vágyunk, valószínűleg sok cukrot, főként különösen fruktózt tartalmaznak.

Mindez azt jelenti, hogy abba kell hagyni a gyümölcsfogyasztást, mert sok a gyümölcsökben a fruktóz?

Nem, nem azt jelenti: bár minden gyümölcs tartalmaz némi fruktózt, de van bennük jelentős mennyiségű vitamin, rost és antioxidáns is, amelyek segítenek enyhíteni a kis mennyiségű fruktóz és más cukrok negatív hatásait. A legjobb, ha szezonális, organikus gyümölcsöket fogyasztunk.

Mit tehetsz azért, hogy kevés fruktózt vigyél be a szervezetbe?

  • Próbáld kerülni a fruktózzal ízesített édes italokat!
  • Csökkentsd a gyümölcslé fogyasztását!
  • Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását!
  • Mindig olvasd el a termékek címkéjét, és figyelj a fruktóztartalomra!
  • Tartsd a napi teljes fruktózfogyasztást 20 gramm alatt!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...