Ez a világ egyik leghizlalóbb élelmiszer-összetevője

Vajon te tudod, mi az egyik leghizlalóbb élelmiszer-összetevő? Nem, nem a telített zsír, sőt nem is a fehérliszt.

Számos étrend leginkább hizlaló élelmiszer-összetevője a fruktóz, azaz a gyümölcscukor, ami egyébként többek közt a szirupok egyik fő alkotóeleme. Sok ételről nem is gondolnánk, hogy fruktózt tartalmaz, ilyen a legtöbb ketchup, rengeteg bébiétel, a barbecue szószok, és sok egészségesnek mondott kenyér is. Meglepő, de például Amerikában a sok fruktózt tartalmazó kukoricaszirup a legjelentősebb kalóriaforrás, vagyis a hízás megalapozója.

De mi rossz a fruktózban, a természetes gyümölcscukorban?

Az, ha valami természetes, még nem jelenti azt, hogy egészséges. A glükózzal, a cukor másik fajtájával ellentétben - amelyet a test minden sejtje könnyen használ - a fruktózt csak a máj képes az anyagcsere kapcsán átalakítani, ráadásul zsírokká. Mivel a fruktóz egyenesen zsírrá alakul a szervezetben, gyors súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához és cukorbetegséghez vezethet.

Nem serkenti megfelelően az inzulin felszabadulását

Ezen kívül a fruktóz, vagyis más néven gyümölcscukor megemelheti a húgysavszintet, aminek kapcsán köszvény, magas vérnyomás és vesebetegség is kialakulhat. De még ez sem minden, jelentősen növelheti a trigliceridek szintjét is, és hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához. Más cukrokkal ellentétben a fruktóz nem serkenti megfelelően az inzulin felszabadulását a szervezetben, ezért van az, hogy ha fruktóztartalmú ételekből nagy adagot fogyasztunk, mégis éhesnek érezzük magunkat. Ezáltal ellenőrizhetetlenné válik az étvágy, és túl sokat eszünk. Ami még ennél is rosszabb, hogy azok az ételek, amelyekre vágyunk, valószínűleg sok cukrot, főként különösen fruktózt tartalmaznak.

Mindez azt jelenti, hogy abba kell hagyni a gyümölcsfogyasztást, mert sok a gyümölcsökben a fruktóz?

Nem, nem azt jelenti: bár minden gyümölcs tartalmaz némi fruktózt, de van bennük jelentős mennyiségű vitamin, rost és antioxidáns is, amelyek segítenek enyhíteni a kis mennyiségű fruktóz és más cukrok negatív hatásait. A legjobb, ha szezonális, organikus gyümölcsöket fogyasztunk.

Mit tehetsz azért, hogy kevés fruktózt vigyél be a szervezetbe?

  • Próbáld kerülni a fruktózzal ízesített édes italokat!
  • Csökkentsd a gyümölcslé fogyasztását!
  • Csökkentsd a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását!
  • Mindig olvasd el a termékek címkéjét, és figyelj a fruktóztartalomra!
  • Tartsd a napi teljes fruktózfogyasztást 20 gramm alatt!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...