Így takaríthatod ki könnyen a koszos kenyérpirítót és melegszendvicssütőt

A kenyérpirító és a melegszendvicssütő a konyha két gyakran használt eszköze, takarítani viszont egyiket sem egyszerű, a beégett szennyeződéseket komoly fizikai munka árán lehet csak eltávolítani. Mutatjuk, hogyan tisztíthatod ki mindkettőt.

Hiába rakunk bele csak egy-egy szelet natúr kenyeret, a kenyérpirítónk és a melegszendvicssütőnk ugyanannyira igényli a tisztítást, mint a vízforralónk, a mikrónk vagy éppen bármelyik főzőedényünk. Ezeknek az eszközöknek a karbantartása nemcsak higiéniai, de biztonsági kérdés is, az ételmaradékok ugyanis, ha elkezdenek égni, bizony akár lángra is kaphatnak.

Sokan hihetik joggal, hogy a pirítót csak fejére kell állítani és kirázni ahhoz, hogy tiszta legyen. Eláruljuk: ennél bőven többet lehet tenni azért, hogy az egyik legtöbbször használt konyhai eszközünk makulátlan legyen. Mutatjuk, mi a trükk!

Milyen gyakran kellene takarítani?

Ha naponta, kétnaponta használod a pirítód, egy héten legalább egyszer érdemes kitisztítanod az eszköz belsejét, ezzel is elkerülve az odaégett ízt és az esetleges konyhai baleseteket.

Mire lesz szükséged?

Meleg vízre, mosogatószerre, egy kis szódabikarbónára, ecetre, egy ecsetre vagy fogkefére és egy szivacsra, valamint legyen a közelben a kukád, esetleg egy kis kézi seprű. A pirítót mindenképpen áramtalanítsd tisztítás előtt, ez az eszköz ugyanis könnyen megrázhat vagy kigyulladhat, ha a konnektorba dugva teszel bele idegen tárgyat. Tisztítás előtt rázd ki. Ma már sok olyan pirító van, amelyből ki tudod húzni a morzsafelfogó tálcát, amennyiben ez lehetséges, a tálcát áztasd be mosogatószeres meleg vízbe, a pirító rekeszeit pedig egy vékony festőecsettel vagy fogkefével tisztítsd ki, így már egészen biztos, hogy a lehető legtöbb koszt el is távolítottad a kis sütőből.

Fontos: a morzsatálcát csak akkor rakd vissza, ha az már teljesen megszáradt, vizesen semmiképpen ne tedd vissza a pirítóba!

Ha ezek megvannak, már nincs sok dolgod, egy vizes szivaccsal vagy törlőkendővel tisztítsd le a pirító felületét és a gombokat is.

Mi a teendő a melegszendvicssütővel?

Az áramtalanítást követően rázd vagy seperd ki a sütőből a morzsákat és a bent száradó maradékot, majd húzd ki az alumíniumtálcát, és áztasd be azt meleg, mosogatószeres vízbe. A makacs, odaégett foltokat szódabikarbónás-vizes pasztával könnyen eltávolíthatod, fontos azonban, hogy ne használj a tisztításhoz durva keféket vagy éles tárgyakat, ezek ugyanis könnyen nyomot hagynak az alumíniumon.

Ügyelj arra is, hogy a sütő belseje csak annyira legyen vizes, amennyire kell, a fűtőszálakat pedig a lehető legóvatosabban töröld át nedves szivaccsal vagy kendővel.

Ha a melegszendvicssütőd grillráccsal rendelkezik, érdemes a rácsot egy egész éjszakára mosogatószeres vízbe áztatnod, hogy leoldódjon róla minden kosz.

Mind a kenyérpirító, mint a melegszendvicssütő esetében fontos, hogy használat előtt teljesen száraz legyen az eszköz, ha ez a feltétel adott, már használhatod is a tiszta, fényesen csillogó sütőidet!


Ezek a takarítási praktikák is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...