A hőségben nincs is jobb egy hűsítő italnál. Legalábbis ezt érezhetjük, hosszútávon azonban egy forró itallal sokkal jobban járunk a szakértők szerint. Peter McNaughton, a King's College London farmakológus professzora – akinek fő kutatási területe a szervezet hőszabályozása – szerint ugyanis a forró italok fogyasztása azokat a receptorokat aktiválja az idegrendszerünkben, melyek önmaga hűtésére sarkallják testünket.
A test erre úgy reagál, hogy izzadni kezd, ami bár cseppet sem tűnik kellemesnek, de ha lágy szellő fúj, az izzadság máris gyorsan el tud párologni a bőrfelszínről, magával ragadva rengeteg hőt.
Fontos azonban hozzátenni, hogy csak akkor érdemes meleget inni, ha nem magas a páratartalom, hiszen ekkor az izzadtságcseppek sem tudják hatékonyan segíteni a hővesztést, mert a levegőben már eleve sok a nedvesség, így kevésbé tudnak elpárologni.
Még több tartalom, hogy jobban viseld a nyári kánikulát: