A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közös budapesti rendezvényén a két zsűrielnök cukrászmester, Kiss Zoltán és Bechmann György ismertette a döntősöket. Mint elhangzott, az idei slágerízek a zöldfűszerek és a málna volt.
A Magyarország tortája verseny döntőjébe:
- Akali meggyes mandula – készítője: Dezse Gergő (Mészáros Cukrászda, Szombathely)
- Émile Emléke – készítője: Dénes Ilona (Művész Kávéház, Budapest)
- Sopron Hűsége – készítője: Drávai Dávid (Hoffer Cukrászda, Sopron)
- Boldogasszony csipkéje – készítője: Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
- Kékestető – készítője: Ipacs Balázs (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső, Budapest)
A Magyarország cukormentes tortája verseny döntősei:
- Mandulatorta cukormentesen (Szamos Marcipán Kft, Budapest),
- Eredendő bűn (Álomsüti, Budapest),
- Körös-menti Egres (Tímár Panzió és Étterem, Gyomaendrőd),
- egy szintén Boldogasszony csipkéje névre keresztelt torta (Reök Kézműves Cukrászda, Szeged),
- Cukormentes Kicsi Gesztenye (Accappella Cukrászda, Szeged).
Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke a sajtótájékoztatón elmondta: tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Magyarország tortája versenyt, amely évről évre egyre népszerűbb a szakma és a fogyasztók körében egyaránt.
"Hagyományosan új, magyaros ízvilágú torták kerülnek a cukrászdák kínálatába, a verseny termékfejlesztésre ösztönöz" - emelte ki Selmeczi László, hozzátéve, hogy a Magyarország tortája versenyben idén négy pályamű is a zserbó újragondolásából született, száz éve halt meg ugyanis Gerbeaud Emil (eredeti nevén Émile Gerbeaud). A beadott torták alapanyagai között rengeteg gyümölcs is volt: cseresznye, körte, ribizli, mandula, eper, málna és birs.
Kiss Zoltán, a Magyarország tortája verseny zsűrielnöke örvendetesnek nevezte, hogy a versenyzők odafigyeltek az ízek harmóniájára. Mint fogalmazott, "kellemes volt tapasztalni a málnakompozícióval készült torták magas színvonalát és egyre többen nyúlnak hozzá jó érzékkel a gesztenyéhez".
Bechmann György felidézte, hogy az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kezdeményezésére 2012-ben indult a Magyarország cukormentes tortája verseny.
"A cukormentes kategóriában idén tizennégy pályamunka érkezett, a zsűriben a cukrász szakemberek mellett dietetikusok és fogyasztók is helyet kaptak. A legfontosabb különbséget ebben a megmérettetésben a szénhidrát- és kalóriaértékek jelentik" - mondta.
A zsűrielnök kitért arra, hogy a cukormentes torták között üdítő színfolt volt a cukkinipiskóta, a gyömbér eperrel, a kókusz különböző formái vagy a tökmag. Mint elhangzott, a fő vonalat a Kárpát-medencei ízek jelentik. Az öt-öt döntős további szakmai támogatást kap a döntő előtt cukrásztechnológiai, illetve dietetikai szempontok alapján.
A Magyarország tortája és a Magyarország cukormentes tortája verseny idei győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először, de az ország számos cukrászdája árusítani fogja.
Ezeket olvastad már?
5 hagyományos retró cukrászda Budapesten, amit vétek lenne kihagyni
Most kifejezetten olyan cukrászdákat kerestem, amelyek a trendekkel szemben, pusztán a színvonal és a tradíciók megtartásával a mai napig sikeresen üzemelnek, sok-sok éve.
Országh KittiLehet, hogy te is kamu epret vásárolsz? - Így verik...
Sokak szerint magyar szamócaként adják el az árusok az import epret a Nagybani piacon. Az elmúlt napokban több magyar termelő is panaszkodott a csaló árusokról.
Nosalty20 éves a kávéház, ahol bármikor leülhetnek melléd a legnagyobb...
A Komédiás Kávéház sikertörténete: a pesti művészvilág otthona és a minőségi hazai ízek elkötelezett konyhája a napokban ünnepli 20. születésnapját.
NosaltyÚgy kellett, mint egy falat kenyér: itt az avokádóstift!
Egy újabb problémára találtak megoldást. Dobd el a vajazókést és a kanalat, mert itt az avokádóstift!
Fenes Gábrielvia MTI