Megvan az idei év legújabb őrülete: jön a zöldborsótej!

Ahogy nő a kereslet a növényi alapú termékek iránt, úgy reagál a trendekre az élelmiszeripar is. A kókusz-, a szója-, a zab- és a mandulatej után itt a zöldborsótej.

Az szerintem februárra egyértelművé vált, hogy a 2019-es év egyik fő táplálkozási trendje a húsmentes és/vagy a vegán étrend lesz. Egyre népszerűbb a Húsmentes Hétfő mozgalom, egyre több világsztár fordul a vegetáriánus/vegán étrend felé, egyre többet olvashatunk arról, hogy a húsfogyasztás csökkentése milyen pozitív hatással lehet bolygónk fenntarthatóságára.

A fentieknek köszönhetően egyre többen fordulnak a vegán termékek felé, és erre reagál is az élelmiszeripar, folyamatosan bővül a 100%-ban növényi alapanyagokból készült termékek köre. Ezek közül is talán a legnépszerűbbek hazánkban a növényi tejpótló italok, pl. a kókusz-, a zab-, a szója-, a mandulaital, de a bioboltokban már elérhetőek a kesudióból készült italok, és van, aki otthon készíti el dióból a tejpótló italát.

Idén azonban egy új termék megjelenése várható a brit piacon, mégpedig a zöldborsótej, hivatalos nevén zöldborsófehérje-ital.

Én ugyan még csak most találkoztam a zöldborsóitallal, de ahogy utánanéztem, kiderült, hogy az USA-ban ez már egy évek óta létező termék. De még mielőtt egy halványzöld löttyöt képzelnénk el, valójában ezt szárított zöldborsóból (azaz feles- vagy sárgaborsóból) készítik, azaz a végeredmény, a többi növényi italhoz hasonlóan egy krémszínű folyadék.

A felezett borsóból készült italt a szójából készülthöz hasonlóan készítik: a felesborsót vízzel és növényi olajjal darálják össze, egyneműsítik, majd egyes termékeknél nádcukorral édesítik, illetve D-vitaminnal dúsítják. Összehasonlítva a 1,5%-os itthon kapható tehéntejet az édesítés nélküli zöldborsófehérje-ital elérhető tápértékeivel 240 ml (erről a mennyiségről lehet csak hiteles adatokat találni a termékről) zöldborsófehérje-ital 70 kcal, míg ugyanennyi tej 50 kcal, fehérjetartalmuk azonos 8 g, zsírtartalma kicsit magasabb: 4,5 g vs. 3,6 g, szénhidráttartalma 0 g, míg a tejé közel 13 g. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a nádcukorral édesített termék szénhidráttartalma ugyanerre a mennyiségre 6 g.

A zöldborsófehérje-ital a többi növényi tejpótló italhoz hasonlóan használható fel: fogyaszthatjuk hidegen müzlink, kásánk, turmixaink, kávés italaink alkotójaként, illetve főzhetünk vele olyan ételeket, amelyekhez egyébként tejet/tejpótló italt használnánk. Tejfehérje- és laktózmentes, jól beilleszthető a vegán, és a különféle táplálékallergiák, -intoleranciák étrendjébe.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

címlapkép: iStock

Címlapról ajánljuk

További cikkek