Az szerintem februárra egyértelművé vált, hogy a 2019-es év egyik fő táplálkozási trendje a húsmentes és/vagy a vegán étrend lesz. Egyre népszerűbb a Húsmentes Hétfő mozgalom, egyre több világsztár fordul a vegetáriánus/vegán étrend felé, egyre többet olvashatunk arról, hogy a húsfogyasztás csökkentése milyen pozitív hatással lehet bolygónk fenntarthatóságára.
A fentieknek köszönhetően egyre többen fordulnak a vegán termékek felé, és erre reagál is az élelmiszeripar, folyamatosan bővül a 100%-ban növényi alapanyagokból készült termékek köre. Ezek közül is talán a legnépszerűbbek hazánkban a növényi tejpótló italok, pl. a kókusz-, a zab-, a szója-, a mandulaital, de a bioboltokban már elérhetőek a kesudióból készült italok, és van, aki otthon készíti el dióból a tejpótló italát.
Idén azonban egy új termék megjelenése várható a brit piacon, mégpedig a zöldborsótej, hivatalos nevén zöldborsófehérje-ital.
Én ugyan még csak most találkoztam a zöldborsóitallal, de ahogy utánanéztem, kiderült, hogy az USA-ban ez már egy évek óta létező termék. De még mielőtt egy halványzöld löttyöt képzelnénk el, valójában ezt szárított zöldborsóból (azaz feles- vagy sárgaborsóból) készítik, azaz a végeredmény, a többi növényi italhoz hasonlóan egy krémszínű folyadék.
A felezett borsóból készült italt a szójából készülthöz hasonlóan készítik: a felesborsót vízzel és növényi olajjal darálják össze, egyneműsítik, majd egyes termékeknél nádcukorral édesítik, illetve D-vitaminnal dúsítják. Összehasonlítva a 1,5%-os itthon kapható tehéntejet az édesítés nélküli zöldborsófehérje-ital elérhető tápértékeivel 240 ml (erről a mennyiségről lehet csak hiteles adatokat találni a termékről) zöldborsófehérje-ital 70 kcal, míg ugyanennyi tej 50 kcal, fehérjetartalmuk azonos 8 g, zsírtartalma kicsit magasabb: 4,5 g vs. 3,6 g, szénhidráttartalma 0 g, míg a tejé közel 13 g. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a nádcukorral édesített termék szénhidráttartalma ugyanerre a mennyiségre 6 g.
A zöldborsófehérje-ital a többi növényi tejpótló italhoz hasonlóan használható fel: fogyaszthatjuk hidegen müzlink, kásánk, turmixaink, kávés italaink alkotójaként, illetve főzhetünk vele olyan ételeket, amelyekhez egyébként tejet/tejpótló italt használnánk. Tejfehérje- és laktózmentes, jól beilleszthető a vegán, és a különféle táplálékallergiák, -intoleranciák étrendjébe.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Ezeket olvastad már?
Kókusz-, rizs-, zabtej - népszerű növényi "tejek". Vajon tényleg annyira...
Ma már nem csak a bioboltok polcain sorakoznak a növényi tejpótló italok, hanem a hétköznapi üzletekben is. Nézzük, érdemes-e ezeket választanunk!
Abonyi Orsi dietetikusLegyél te is (alkalmi) vegetáriánus!
A fejlett országokra jellemző nagymértékű húsfogyasztás nemcsak bolygónkat terheli, de számos krónikus betegség rizikófaktora is.
Szálka Brigitta dietetikusEz történik veled, ha egy hónapig nem eszel húst
Mindig izgalmas feszegetni a határainkat, ezúttal két húsevő kollégánk próbálta ki a vegetáriánus életet egy hónapig. Olvassátok beszámolójukat!
Bodon Judit dietetikusMostantól így kéne étkezned, hogy neked, a gyermekeidnek és a...
2019-ben az egyik legfontosabb téma a Föld fenntarthatóságának kérdése lesz. Sokat tehetünk mi magunk is azért, hogy minél jobb legyen a bolygónknak - pl. a táplálkozásunkkal.
Bodon Judit dietetikuscímlapkép: iStock