Megvan a boldogság receptje!

Azzal mindenki tisztában van, hogy a zöldségek és a gyümölcsök egészségesek, de lehetséges, hogy még boldoggá is tesznek?

Mindannyian tudjuk már, hogy egészségünk megőrzése érdekében érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. A British Medical Journal 2014. szeptemberében nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint azonban a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás nemcsak testi, hanem lelki egészségünknek is alapfeltétele.

A több mint 14 ezer résztvevővel készített kutatás kimutatta, hogy a jó szellemi-lelki állapotban lévő emberek mintegy 33,5%-a naponta öt vagy annál több adag zöldséget vagy gyümölcsöt fogyaszt. Ezt az eredményt megerősíti egy több mint 14 éven át tartó, 12 ezer főn végzett ausztrál kutatás, amelyben a szellemi-lelki jólét különböző aspektusait vizsgálták, mint pl. a szellemi egészség, az élettel való elégedettség, életerő, pszichés stressz-állapot és a vélt egészségi állapot.

A boldogság receptje

A legjobb, ha a naponta 4-5 adag zöldséget és 4-5 adag gyümölcsöt eszünk. Hogy mennyi is egy adag? Nézd meg az ábránkat!

A kutatás során még arra is fény derült, hogy mentális egészségünk és a stresszkezelés szempontjából a gyümölcsök fontosabbak, mint a zöldségek, és hogy a nőkre jobban hatnak, mint a férfiakra. Hogy miért? Ez egyelőre rejtély.

A Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) már 1990 óta ajánlja a napi 5 adagnyi zöldség-és gyümölcs fogyasztását. Most viszont már azt is tudjuk, hogy ez a lelki egészségünknek is jót tesz!

(via Fine Dining Lovers)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...