A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több cukrászda verseng a címért, a nyertes tortát hatalmas érdeklődés kíséri.
Új, kreatív ötleteket, főleg magyaros ízvilágú, az ünneppel vagy Magyarországgal összefüggésbe hozható tortákat, recepteket várt az Ipartestület, melyek csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhatnak.
Minden nevezett torta vitrinekben volt kiállítva, a szakmai közönség is megtekinthette őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését. A közönség lelátóról, kivetítő segítségével követhette az eseményt, melyet Pataki Ádám cukrászmester moderált.
A zsűri tagjai voltak:
Auguszt József cukrászmester – Auguszt Cukrászda, Budapest (Fény utca)Balogh László cukrászmester – Százéves Cukrászda, GyulaKiss Zoltán cukrászmester – Családi Kiss Cukrászda, LajosmizseSárközi Ákos, a Michelin csillagos Borkonyha chef-jeSzó Gellért, kétszeres Magyarország Tortája győztes - G&D Kézműves Cukrászat, SalgótarjánVaslóczki Orsolya, a tavalyi verseny győztese – Horváth Cukrászda, Sugar! Design Cukrászda, BudapestKovács Luca, aki a SütiChef.hu oldalon meghirdetett „Legyél Te is Zsűritag” verseny győzteseként nyerte el a zsűrizés jogátIdén 28 torta közül választotta ki a zsűri a döntős tortákat, melyek a következők:
Aranyalma torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
Szimpla - Tóth Norbert, Tóth Cukrászda, Dunaföldvár
Komáromi kisleány - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Hunyadi gesztenyés - Sztaracsek Ádám, Jánoska Cukrászda, Komárom
Velemi vaníliás gesztenye - Marsa Éva Heléna, Vanília & Gelarto, Nagykőrös
Hamvas szilva torta - Bergmann Nándor, Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. A második körben a zsűri újrakóstolja a döntős tortákat és a készítőikkel konzultálva javaslatokat tesz azok tökéletesítésére, végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben újra pontozással választják meg a győztest.
Magyarország Tortáját augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.