Így változtak meg a magyarok étkezési szokásai a karantén idején

Mit vettek a magyarok karantén idején a boltokban? A tömött szupermarketek óriási forgalmat bonyolítottak, de mi került leginkább a vásárlók kosarába?

Karantén idejére teljesen átalakultak a magyarok étkezési szokásai, a kényelem, egyszerűség, gyorsaság mindent felülíró szempontok lettek - olvasható a Pénzcentrum cikkében.

Az otthonmaradás első szakaszában a vásárlók megrohamozták a boltokat, ha még emlékeztek erre az időszakra: spájzoltunk, elsősorban a liszt és az élesztő, a konzervek számítottak kelendőnek. Sokan házi kenyérsütésbe fogtak, valamint a kovászolás otthoni művészete is reneszánszát élte (éli).

Kinek van erre ideje?

Rengeteg család van viszont, ahol a napi munkavégzés és a gyerekekkel tanulás, foglalkozás mellé egyszerűen nem fér bele a házi kenyér- és péksüteménygyártás, ezért a boltokban is a minél egyszerűbben, sokoldalúan felhasználható alapanyagok, késztermékek fogynak. A New York Times arról is ír, hogy Amerikában azok is megváltoztatták a táplálkozási szokásaikat, akik egyébként egészséges étrendet követnek. Ennek oka szintén az egyszerűségben rejlik: annyi mindennel kell foglalkozni egy nap alatt, és a világ alakulása is kiszámíthatatlan, hogy a feldolgozott élelmiszer vagy a késztermékek nagyon kelendőek.

Házi kenyér, élesztő nélkül

Üres polcokkal szemezel a pékségben? Pont előtted kapták le az utolsó élesztőt a boltban? Na, akkor ez a gyors recept pont Neked készült! Se élesztő, se kovász, mindössze 5 ...

Az áruházláncok reagáltak is a megváltozott fogyasztói szokásokra, a Lidl például fagyasztva árulja különböző kiszerelésekben saját péksüteményeit, amit otthoni körülmények között is bárki el tud készíteni. A mirelit készételek iránti kereslet pedig folyamatosan növekszik. Pultjaikon több mint százféle zöldség és gyümölcs áll a vásárlók rendelkezésére, ezek közül a szezonális termések kedvező áron kaphatóak.

Persze az egészséges étkezésre nagyon oda kellene figyelnünk, a hivatalos napi ajánlás 40 dekagramm zöldség elfogyasztását javasolja, amit főétkezések és a köztes uzsi, tízórai beiktatásával nem is olyan nehéz betartani.

A tavasz a friss, zsenge levelesek időszaka, és itt a spárgaszezon is, ami sütve, szelet baconbe tekerve, borssal az igazi, de spenótfőzelék vagy spenótos-fokhagymás tészta is bármikor fél óra alatt összedobható, zsenge idényfogás lehet.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...