Megtaláltuk a tökéletes téli levest!

Sokszor ajánlunk különböző leveseket az adott évszakhoz igazodva. Most azonban megmutatjuk, hogy szerintünk melyik az uralkodó időjárás legjobb ellenszere: a téli minestrone!

Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is megfőzöm néhanapján. A legjobban az itáliai konyha szabadságát szeretem. Nincsenek szabályok, nincsenek szigorú receptek, ahány ház, annyi szokás - érzésből főzhetünk. A minestrone elkészítésére is számtalan recept létezik, ez csupán csak egy a sok közül, ezért azokat, akik vállalkoznak majd az elkészítésére, arra szeretném biztatni, hogy bátran változtassák a hozzávalókat a saját kedvük szerint.

Tudtad?

A minestrone egy tradicionális olasz étel, a neve az olasz minestra (leves) szóból származik. A "nagy leves"-ként emlegetett fogás egy zöldségekkel alaposan megrakott tartalmas egytálétel. Természetesen mint minden autentikus olasz ételnek, ennek sincsen kőbe vésett receptje, ahány ház, annyi változat.

Őszintén szólva mielőtt a NoSalty konyhájában kezdtem főzni, mindig mindent érzésből adagoltam. Sohasem kötöttek kanalak, milliliterek, grammok. A mérésben a szememre, a kezemre, és persze az ízérzékemre hagyatkoztam. Természetesen eleinte voltak bakik, félresikerült fogások, de idővel már elég flottul ment a dolog. Ma persze már bőven jegyzetelek, ide-oda öntögetek, hogy a rendszernek megfeleljek. De ha máskor nem is, a minestrone esetében azt javaslom, hogy mindenki vegye csupán irányadónak a receptben található adatokat, és alkossa meg a saját levesét.

Téli minestrone recept

Hogy miért ez a tökéletes téli leves? Kezdjük a nyilvánvalóval: tartalmas, egészséges, tele van idényzöldségekkel, és nem utolsó sorban elképesztően finom. Ha felgyülemlik egy jó zöldségadag, ami innen-onnan megmaradt, abból bátran rittyenthetünk egy minestronet!

Amivel mi most külön az évszakra specializáltuk levesünket, azok természetesen az alapanyagok: édesburgonya, sütőtök, sonka, és persze az elmaradhatatlan paradicsom (konzerv, hisz ilyenkor nehéz igazán ízleteshez hozzájutni, a víz ízű paradicsomnál pedig kevés rosszabb van..), többféle bab, sárgarépa, zellerszár, na meg a tészta. Mondhatjuk úgy is, hogy mindent beleraktunk, amit csak lehetett.

Téli minestrone recept

A leves titka csupán az alapanyagok ütemezésében rejlik - figyeljünk oda, hogy olyan sorrendben kerüljenek a fazékba, hogy egyik se főjön szét, mire elkészül a leves. Puhák legyenek, haraphatóak, de semmiképp sem szétfőttek. Remélem sokan kipróbálják, akik esetleg eddig még nem tették, és egyetértenek majd velünk abban, hogy az egyik legjobb választás hideg téli estékre a jól megpakolt minestrone.

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a Miele biztosította.

A Téli minestrone receptjét itt tudod elmenteni

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...