Megtalálható a koronavírus a csapvízben?

Mivel a szennyvízben kimutatható a koronavírus örökítőanyaga, sokakban felmerült, hogy ez kapcsolatban lehet-e a csapvíz fogyasztásának biztonságával.

Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára azon hírek kapcsán szólalt most meg az InfoRódióban, amelyek szerint a szennyvízben kimutatható a koronavírus örökítőanyaga. Emiatt több helyről is kérdés fogalmazódott meg, hogy ez befolyásolja-e a csapvíz fogyasztásának biztonságát.

A szövetség hangsúlyozta, hogy a szennyvíz nem fertőző és nem kontaktál az ivóvízzel,tehát teljesen biztonságos továbbra is a csapvíz fogyasztása. Ezért sem szükséges otthon műanyag palackokban felhalmozni aflakonos vizeket, hiszen Magyarországon majdnem százszázalékos a települések vezetékes ivóvízzel való ellátottsága.

Az adásban továbbá az is elhangzott, hogy víziközmű-szolgáltatók felkészültek a járvány újabb hullámára. Az ivóvízbázisok nagy része védett, így egy esetleges járvány során is zavartalanul biztosítani tudják a szolgáltatók a jó minőségű ivóvízzel történő biztonságos ellátást.

Nagy Edit továbbá hangsúlyozta, hogy Magyarországon az ivóvizet nagyon szigorú szabályok mentén, számtalan paraméter alapján, rendszeresen kell vizsgálni, a kitételeknek pedig maradéktalanul meg kell felelni. Ha nem felelnek meg ezeknek az elvárásoknak, akkor az adott kút vize nem szolgáltatható ivóvízként.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...