Megszereted e remeket – kekszek ideje

Csupa jó élmény fűződik a ropogós, otthon sült kekszfalatokhoz: a fűszerek felszabaduló aromája beteríti a lakást, mi pedig ölünkben a végeredménnyel, hátradőlünk a fotelben.

A cookie – más néven aprósüti – rengeteg változatát ismerjük, Amerikában szinte nemzeti ételnek számítanak ezek a kekszek. Nem véletlenül. Ha már édességre fanyalodunk vagy jó lenne, ha a gyerek végre nem csokival szeretné enyhíteni cukor iránti lelkesedését, süssünk egy nagyobb adag kekszet házilag. Egyrészt gazdaságos, mert akár egy hétre valót is előre legyárthatunk, másrészt tudjuk, mi van a sütiben, amit a gyerek uzsonnástáskájába csomagolunk. Jöhetnek az egészségesebb, teljes kiőrlésű lisztek, de dönthetünk fele-fele arány mellett is (egy rész fehérliszt, egy rész teljes kiőrlésű), az viszont fontos, hogy vajjal tegyük omlóssá a kis sütiket.

{ GALÉRIA = title:Kekszek%20mindenkor!, 0,1,2,3,4,5 }

Fűszerek nélkül elképzelhetetlen a cookie: ánizs, szegfűszeg, gyömbér, fahéj, de kandírozott gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, jó minőségű csokoládéval is kipróbálhatunk egy-egy adagot, jöhetnek a mindenféle magok (tökmag, mandula) és a visszafogott energiatartalom érdekében az alternatív édesítőszerek, például sztívia vagy nyírfacukor (véletlenül sem az aszpartámra és társaira gondolunk). Ha még egyet csavarnánk a történeten, a rosttartalmat különféle gabonapelyhekkel, őrleményekkel lazíthatjuk a kekszek tésztájában.

Omlós citromos keksz recept

Csokis kekszrecepteket itt találsz! >>

Nem kell tökéletességre törekedni! Vonjuk be a műveletekbe a kicsiket is, hadd éljék ki a kreativitásukat a tésztán és formázzunk közösen mindenféle figurákat – a konyhaművészet szeretetét nem árt korán tudatosítani bennük. Mielőtt azonban a formázási fázishoz érkeznénk, szerencsés, ha szűk 45-60 percet pihentetjük a tésztánkat a hűtőben.

Ne ijedjünk meg és ne bolygassuk a kerek (vagy éppen valamilyen fantázia szülte formájú) kekszeket közvetlenül a sütőből előbukkanva! Ha nem túl magas hőmérsékleten készre sütöttük őket, hagyjuk jó tíz percig pihenni a cookie-kat, bármennyire is nehéz megállni, hogy ne ropogtassunk el belőle azonnal egyet-kettőt. Előfordulhat ugyanis, hogy forrón összetörik a sütemény és akkor oda minden fáradozás.

Aszalt sárgabarackos cantuccini

Eddig még soha nem készítettem el ezt a finomságot, de most kedvet kaptam. Ez annyira ki van találva, hogy sok-sok változatot ki fogok próbálni. Hogyan leszek én így nádszál, mire itt a ...

Cantucci vagy cantuccini 3.

Bár ez a ropogós csemege az olaszok (Vinsanto) borba mártogatós kedvence, mi Görögországban ettünk először ilyen süteményt. Először az alapreceptet teszteltem, de a fantáziám már ...

Mandulamag 2.

Régi vágyam volt, hogy elkészítsem ezt az apró süteményt. Beszereztem a formákat, a recept már adott volt, és karácsonyra el is készítettem. Nem csalódtunk benne, nagyon finom. Munka az ...

Kókusszal töltött csokis keksz

Mindenféle túlzás nélkül, szerintem ezek lettek a legfinomabb kekszek, amiket eddig sütöttem. Puhák, belül pedig ragacsosak, de csak pont annyira, amennyire kell. A roppanós csoki a ...

Choco-coco falatkák

Falatnyi kis finomságok receptjére bukkantam kedvenc francia oldalamon. Csokoládé- és kókuszreszelékből készülnek, melyek belül lágyak, kívül ropogósak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...