A cookie – más néven aprósüti – rengeteg változatát ismerjük, Amerikában szinte nemzeti ételnek számítanak ezek a kekszek. Nem véletlenül. Ha már édességre fanyalodunk vagy jó lenne, ha a gyerek végre nem csokival szeretné enyhíteni cukor iránti lelkesedését, süssünk egy nagyobb adag kekszet házilag. Egyrészt gazdaságos, mert akár egy hétre valót is előre legyárthatunk, másrészt tudjuk, mi van a sütiben, amit a gyerek uzsonnástáskájába csomagolunk. Jöhetnek az egészségesebb, teljes kiőrlésű lisztek, de dönthetünk fele-fele arány mellett is (egy rész fehérliszt, egy rész teljes kiőrlésű), az viszont fontos, hogy vajjal tegyük omlóssá a kis sütiket.
{ GALÉRIA = title:Kekszek%20mindenkor!, 0,1,2,3,4,5 }
Fűszerek nélkül elképzelhetetlen a cookie: ánizs, szegfűszeg, gyömbér, fahéj, de kandírozott gyümölcsökkel, kókuszreszelékkel, jó minőségű csokoládéval is kipróbálhatunk egy-egy adagot, jöhetnek a mindenféle magok (tökmag, mandula) és a visszafogott energiatartalom érdekében az alternatív édesítőszerek, például sztívia vagy nyírfacukor (véletlenül sem az aszpartámra és társaira gondolunk). Ha még egyet csavarnánk a történeten, a rosttartalmat különféle gabonapelyhekkel, őrleményekkel lazíthatjuk a kekszek tésztájában.
Csokis kekszrecepteket itt találsz! >>
Nem kell tökéletességre törekedni! Vonjuk be a műveletekbe a kicsiket is, hadd éljék ki a kreativitásukat a tésztán és formázzunk közösen mindenféle figurákat – a konyhaművészet szeretetét nem árt korán tudatosítani bennük. Mielőtt azonban a formázási fázishoz érkeznénk, szerencsés, ha szűk 45-60 percet pihentetjük a tésztánkat a hűtőben.
Ne ijedjünk meg és ne bolygassuk a kerek (vagy éppen valamilyen fantázia szülte formájú) kekszeket közvetlenül a sütőből előbukkanva! Ha nem túl magas hőmérsékleten készre sütöttük őket, hagyjuk jó tíz percig pihenni a cookie-kat, bármennyire is nehéz megállni, hogy ne ropogtassunk el belőle azonnal egyet-kettőt. Előfordulhat ugyanis, hogy forrón összetörik a sütemény és akkor oda minden fáradozás.