Mégsem tesz jót a chiamag? NA NE!

"Csak előrecsomagolt formában, vagy csak bizonyos ételek összetevőjeként értékesíthető" - ezt a határozatot hozta most a Nébih közleményében a chiamagról.

Rossz hír a chiamag kedvelőinek - szigorítja a Nébih a forgalmazást, ezentúl, ahogy közleményükben olvasható, csak előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos ételek összetevőjeként lesz értékesíthető.

Napi 15 gramm - ez lesz a javasolt napi adag.

Tény, hogy rosttartalma miatt most felkapott, divatos, egészséges alapanyag, „pozitív tulajdonságai mellett azonban a chia magnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is”, túlzott fogyasztása – pont a magas rosttartalom miatt – emésztőrendszeri problémákat is okozhat - írják.

A mostani döntés alapján a chiamag összetevőként kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas és magkeverékekbe legfeljebb 10%-nyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben adagolva adható.

Chiapuding, chiajoghurt - sem más hasonló élelmiszer formájában nem lesz elérhető.

Chiamagos receptjeitekből:

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

via index

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...