Mégsem tesz jót a chiamag? NA NE!

"Csak előrecsomagolt formában, vagy csak bizonyos ételek összetevőjeként értékesíthető" - ezt a határozatot hozta most a Nébih közleményében a chiamagról.

Rossz hír a chiamag kedvelőinek - szigorítja a Nébih a forgalmazást, ezentúl, ahogy közleményükben olvasható, csak előrecsomagolt formában vagy csak bizonyos ételek összetevőjeként lesz értékesíthető.

Napi 15 gramm - ez lesz a javasolt napi adag.

Tény, hogy rosttartalma miatt most felkapott, divatos, egészséges alapanyag, „pozitív tulajdonságai mellett azonban a chia magnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is”, túlzott fogyasztása – pont a magas rosttartalom miatt – emésztőrendszeri problémákat is okozhat - írják.

A mostani döntés alapján a chiamag összetevőként kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas és magkeverékekbe legfeljebb 10%-nyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben adagolva adható.

Chiapuding, chiajoghurt - sem más hasonló élelmiszer formájában nem lesz elérhető.

Chiamagos receptjeitekből:

Chia puding

Este 1 perc alatt összeállítható, gyors és egészséges reggeli recept.

via index

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...