Mégsem annyira egészségesek a probiotikumok, mint hittük?

Úgy tűnik, nem minden panaszra jó minden probiotikum. De mi az egyáltalán?

Először is nincsen egy bizonyos dolog, amit annak hívunk, ez egy gyűjtőfogalom: az egyes készítmények különféle baktériumtörzseket szoktak tartalmazni. A joghurtokban található probioktikumokról sokszor azt állítják, hogy egészségesen tartja az ember beleit, de ez így nem teljesen igaz. Legfeljebb tényleg csak arra jók, hogy némileg megtámogassák az ember emésztését, mert elenyésző mennyiségű hasznos baktérium van bennük, hiába reklámozzák őket a milliós nagyságrendű hatóanyagtartalommal.

Maga a probiotikum szó annyit takar, hogy a készítmény élő mikroorganizmusokat tartalmaz, méghozzá annál jóval többet, mint amennyi a joghurtokban található. Az emberi bél mikrobiomja már születéskor valamilyen mértékben kialakult, de az élet folyamán jelentősen tud változni, és nagyjából másfél kilónyi baktériumból áll. Ezek befolyásolják az ember emésztését, testsúlyát, de még a gyulladásokra való hajlamát is.

Ha egy probiotikum úgynevezett prebiotikumot is tartalmaz, akkor lényegesen hatásosabb, mert a prebiotikumok szolgálnak táplálékként a probiotikumok számára, ezeket a készítményeket synbiotikumoknak nevezik, és úgymond nem halnak éhen bennük a probiotikumok. Viszont a prebiotikumok sok esetben felfújódást okoznak. Ettől függetlenül sok baktériumtörzset alkalmaznak a gyártásban, és nem mindegy, hogy melyiket fogyasztjuk, mert csak bizonyos törzsek hatásosak bizonyos tünetekre.

Néhány betegségnél, de leginkább antibiotikumok okozta hasmenésnél és újszülöttek hasfájása ellen lehet házilag alkalmazni, de erre is speciális készítményeket gyártanak, melyeket a gyógyszertárban lehet beszerezni. Manapság az orvosok szinte mindig javasolják, hogy antibiotikum mellé szedjünk probiotikumokat, de voltaképpen erre az is megfelelő megoldás lehet, ha élesztőt fogyasztunk, mert abban is megtalálható az a baktérium, ami megszünteti a tüneteket.

Fogyni is lehet probiotikumokkal, hiszen a túlsúlyos emberek sokszor túl kevés bélbaktériummal rendelkeznek; ha ezeket visszapótoljuk, segíthet a fogyásban. Ennek a kúrának a felírása azonban gasztroenterológust kíván, hiába használnak bifidobaktériumokat és lactobaktériumokat, melyek a probiotikus joghurtokban is megtalálhatóak.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...