Mindig döbbenten nézed, amikor filmekben/főzős műsorokban erőnek erejével, legtöbbször rezzenéstelen pókerarccal dobálják a forró vizes lábasokba az ollójuknál leragasztott élő homárokat? Tény, hogy az egyik legdrágább luxusfogás, és ikonikus filmjelenetek kötődnek a farokrész szétroppantásához és a hús onnan való kikapargatásához, amihez minden vendégre külön műanyag homárpartedlit is kötnek az étteremben. Mégis, valahogy olyan visszás végignézni a halálukat szegényeknek...
Úgy fest, Svájcban megelégelték a dolgot: állatjogi aktivisták kiharcolták a homárok élve történő megfőzésének betiltását, mondván, az állat központi idegrendszere igenis van olyan komplex, hogy érezze a fájdalmat - igaz, a tudományos álláspont erről a mai napig nem tisztázott.
Az új svájci törvény szerint - ami várhatóan március 1-jén lép érvénybe - a homárokat mostantól el kell kábítani, mielőtt megfőznék őket, továbbá ezentúl jeges vízben sem szállíthatók - a természetes közegükhöz legközelebbi állapotokat kell biztosítani számukra.
"Amennyiben halála előtt elektromos sokkot kap, illetve ha leállítják az agyműködését, nem érez majd fájdalmat, hiszen innentől tulajdonképpen halottnak tekinthető" - állítja a Queen's University Belfast egyik professzora.
Egyébként Olaszországban is hoztak már homárokat védő óvintézkedéseket - ott azt tiltották be, hogy az éttermek az élő homárokat elkészítésük előtt jégen tartsák.
Tudományosan a mai napig nem igazolt, hogy a homárok ténylegesen érzik-e fájdalmat vagy nem, a kutatók szerint az állatok központi idegrendszere a rovarokéhoz hasonlóan primitív: az ingerekre reagálnak ugyan, de a fájdalmat az agyuk nem dolgozza fel.
Egy kísérletben kiderült ugyan, hogy két búvóhely közül, ahol az egyikben áramütést kaptak, a másikban nem, következetesen az utóbbit preferálták, de még ezt sem tekintik teljes bizonyítéknak.
Ezeket olvastad már?
7 kultikus kajajelenet kultikus filmekből - amiket csak megkívánni lehet
Vannak filmek, melyekben annyira jól eltalált 1-1 kajajelenet, hogy utána rövid időn belül neked is kötelezően reprodukálnod kell. Vagy házhoz rendelni. Vagy újranézni.
Brecz JuditAz 5 legszennyezettebb hal, amit kerülj el
Szennyezett halakról szólnak a hírek már jó ideje - most eláruljuk, melyik az az öt tengeri halféle, amit higanytartalmuk miatt tényleg jobb elkerülni!
Országh Kitti16 csőben sült hal, ha unod a csirkehúst
Nem szeretjük a halat - a statisztikák szerint. Hálisten persze sokunk kivétel, de azért jobb lenne, ha a halimádók tábora nagyobbra nőne. Mi most csőben sült halakat hoztunk!
Nosalty15 krémes-szaftos csőben sült hal
Ínycsiklandó, szaftos halszeletek ropogós kéreg alatt - velük igazán elegánssá varázsolhatod az ünnepi asztalt, de hétköznapi vacsoraként is megállják a helyüket.
Nosaltyvia thisisinsider