Hollandia nem csak a gyönyörű tulipánjaira lehet büszke, de a kiváló minőségű sajtjaira is. Szerencsére, nem kell Amszterdamig utaznunk, hogy megkóstoljuk a hagyományos holland sajtokat, mert a Frico márkának köszönhetően itthon is széles választékban elérhetőek már. És hogy milyen ételekhez milyen holland sajtok illenek? Mutatjuk!
Gouda
A legismertebb és egyben legnépszerűbb holland sajtfajta. Nevét egy holland városkáról, Goudáról kapta, ahol már a több száz éve tartottak vásárokat. Érlelési ideje 4 héttől akár egy évig is terjedhet.A fiatal Gouda sajt krémes és lágy ízű. Az érés során veszít nedvességtartalmából, így lesz az íze egyre karakteresebb.
Rendkívül sokoldalú sajtfajta, felhasználhatósága is sokrétű. Könnyen olvadó sajtfajta, így kiváló sütőben készült ételekhez, pizzákhoz, melegszendvicsekhez, vagy akár levesekhez is:
Enyhe ízének köszönhetően ideális akár önmagában, vagy használhatod salátákhoz, hideg ételekhez is:
Edami
Az edami az észak-hollandiai Edam kikötőjéből származó, tehéntejből készült sajt. Könnyen felismerhető jellegzetes gömb formájáról és piros külső bevonatáról. Az enyhén érlelt Edámi sajtnak enyhe, sós és savanykás íze van, az érés során válik erősebbé.
Ez a sajttípus kiváló szendvicsekhez:
Maasdaam
Ezt a sajtfajtát a nagy lyukak miatt a holland ementáliként is emlegetik. Tehéntejből készül, érlelési ideje körülbelül 4-5 hét. A Maasdam egy édeskés, diós ízvilágú sajt. Karakteres ízének köszönhetően kiváló szendvicsekbe, de jó olvadékonysága miatt tökéletes meleg ételekhez,vagy akársajtfondühöz is.
1kg Frico sajt 10 liter tejből készül. A sajt koncentrált formában tartalmazza a tej összes értékes alkotóelemét. Tökéletes fehérje, vitamin és ásványianyag-forrás: 70 g sajt 100g hús fehérjetartalmával egyenlő, A;B; D; és K vitamint tartalmaz,sőt 4 szelet sajt már 1 napi Kalcium szükségletet fedez. Keress még több Frico-sajtot itt!
Chevrette kecskesajt
100%-ig friss Holland kecsketejből készült prémium kecskesajt. Összetéveszthetetlen, fehér színe van.
Vegetáriánus ételek és saláták tökéletes kelléke lehet ez a lágy, enyhe ízű kecskesajt, de előételnek is kiváló:
Füstölt sajt
Hagyományos, valódi bükkfán füstölt sajt. Íze jellegzetes, kellemesen füstös. Állaga krémesebb, füstölt íze áthatóbb a hazánkban megszokott füstölt sajtokénál, tökéletesen illik a magyar konyha ízvilágába, és a különleges ételekhez egyaránt.
Füstös íze és állaga miatt jól illik pizzákra és szendvicsekbe: