Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben mindannyiunknak fel kell vennie a kesztyűt, ha valódi változást szeretnénk elérni. A tudatos vásárlástól kezdve a részletes tervezésen át a megmaradt élelmiszerek okos felhasználásáig nagyon sok mindent tehetünk. A következőkben részletesen is bemutatjuk, hogy a vasárnapi ebédről vagy a szerdai vacsoráról megmaradt rizzsel mi mindent tudunk csinálni ahelyett, hogy a kukában végezné.
5 módszer, hogy ne kerüljön kidobásra a megmaradt rizs:
Mutatjuk, mit kezdj a rizseddel, katt a képre!
Pirított rizs: csak néhány friss hozzávalóra és fűszerre lesz szükségünk, hogy elkészíthessük a tökéletes pirított rizst. Ha megnézünk pár receptet, azt láthatjuk, gyakran kifejezetten olyan rizst ajánlanak hozzá, amit nem frissen készítettünk. Ennek az az oka, hogy a hűtőben tárolt rizsből könnyebb megkapni azt a kellemes, roppanós állagot, amit várunk egy ilyen ételtől. Recept itt!
Tejberizs: kifejezetten egyszerű, mégis isteni desszertet kaphatunk, ha a megmaradt rizst tejjel vagy tejszínnel elkeverjük, összeforraljuk, majd fahéjjal vagy bármilyen nekünk tetsző fűszerrel ízesítjük. Reggelire vagy vacsorára is tökéletes választás! Recept itt!
Töltsük burritóba: okos megoldás a zöldségek és húsok mellé egy kis rizst is tenni a burritónkba, ami így sokkal tovább eltelít majd minket. Csak keverjük össze fűszerekkel – kifejezetten jó ötlet például koriandert adni hozzá –, és tegyük a tortillába!
Levesekbe: a különböző levesekkel nehéz mellényúlni, hiszen a legtöbb gyorsan elkészíthető, ráadásul olyan alapanyagokkal gazdagíthatjuk, amilyenekkel csak szeretnénk. Ha úgy ítéljük, hogy kész a leves, csak keverjük hozzá a megmaradt rizst, így sokkal táplálóbb, laktatóbb fogást kapunk – és nem is kell semmit kidobnunk. Recept itt!
Gyors rizottó: ha nincs sok időnk összedobni a vacsorát, nyúljunk a hűtő hátuljában pihenő maradék rizshez! Főzzük össze egy kis alaplével, vajjal, fűszerekkel és voilá! Gombás rizottórecept itt!
Még több rizses cikk itt: