Mutatjuk, mi legyen a megmaradt lencsével, ha unod a főzeléket

Január első napjaiban sokunk hűtőjében áll még egy tálkányi, vagy akár fazéknyi lencsefőzelék, amit bár imádunk, egy kicsit már ununk is. Épp ezért most ahhoz adunk tippeket, milyen új ételeket lehet belőle varázsolni.

Lencsét ki nem dobunk, főleg nem újévi lencsét, hiszen épp az a cél, hogy minél többet fogyasszunk ilyenkor belőle, megalapozva az egész éves anyagi biztonságunkat. Viccet félretéve, nemcsak az ételpazarlás miatt jobb a maradékokat újragondolva mind felhasználni, hanem mert a lencse az egyik legegészségesebb alapanyagunk, amit jó, ha egész évben fogyasztunk, de legalábbis télen, amikor testesebb, igazán tápláló fogásokra vágyunk.

Mentsd meg a lencsemaradékod!

Szilveszterkor a legtöbben főzelékként fogyasztják, ki füstölt húsokkal, klasszikus ízvilággal, mások fűszeresen, indiai recepteket felhasználva, és készül vega és vegán verzióban is. Vannak, akik a savanykás lencselevesre, mások pedig a zöldséges vagy épp virslis lencsesalátára esküsznek.

Eresszük bő lére!

Ha történetesen a főzelékből marad egy nagyobbacska adag, a legegyszerűbb módszerhez folyamodhatunk  - átlényegíthetjük az egészet levessé. Ehhez nem kell más, mint leveszöldség és kolbász, vagy virsli vagy kockázott füstölt tarja például, és egy nagyobb adag víz hozzáöntése a főzelékhez. Az így újrafőzött ételt már rántani nem kell, de egy kevés citromlével vagy ecettel még pikánsabbá tehetjük, valamint nem ártanak neki a friss fűszerek, mint például az őrölt bors, a babér vagy akár a tárkony sem.

Ha nem klasszikus levesben gondolkodunk, hanem kipróbálnánk egy vega, vagy épp vegán változatú levest is, akkor nem kell mást tennünk, minthogy a főzeléket egy botmixerrel pürésítjük, és egy kevés tejjel, tejszínnel (lehet növényi is) felengedjük. Sóval, borssal és egy kevés cukorral harmonizáljuk az ízeket, és máris kész egy egyszerű, laktató és egyben átlényegült hétköznapi vacsora, amiből egy kisebb tányérnyi is kellemesen eltelít.

Készülhet belőle reggeli

Lehet sosem jutna eszünkbe, hogy egy főzelékből reggeli is készülhet, pedig a turmixot vagy botmixert használva a maradék főzelékből nemcsak leves, hanem krém is készülhet.

Lencsés vegaburger

Ezúttal egy olyan lencsés vegaburgert készítettünk nektek, amire még a legnagyobb húsevő kollégáink is elismerően csettintettek. A burgernek a gyümölcsös szósz egy kis pikantériát ...

Currys lencseragu

Ezt a lencseragut többeknek is a kedvence lehet, hiszen a szilveszteri lencsézés pazarul megoldható vele, mégis valami más, valami új, valami izgalmasabb kombináció. Neked való: - ha unod ...

Ekkor kerülhet bele füstölt sonka vagy akár vajkrém, de adhatunk hozzá keleti, karakteres fűszereket is akár, és lehet teljesen vegán is az elkészült krémünk, amit aztán ehetünk mártogatósként, de használhatjuk szendvicsalapként is – ebben az esetben figyeljünk arra, hogy bár a lencsekrém önmagában elég krémes textúrájú, könnyen elvizesítheti a kenyeret, amire kenjük, ezért vagy adjunk magához a lencséhez valamilyen tej- vagy növényi alapú vajkrémet, margarint vagy a kenyeret kenjük meg vele, mielőtt rátennénk a lencsekrémet.

Lehet mindennek az alapja is

A lencse fent említett kedvező tulajdonságai – tápláló, vitaminokkal és fehérjével teli hüvelyes – és kellemes, jól fűszerezhető íze miatt lehet megannyi étel alapja, sűrítőanyaga is.

Ha maga a főzelékünk nem túl fűszeres, felhasználhatjuk egy zöldséges egytálételben, paradicsomos, zöldséges tésztaszósz sűrítőjeként, húspótlóként is.

Sőt, ha kellően sűrű a főzelék, és turmixolás után még át is passzírozzuk, a kapott sűrű lencsekrémből készülhet vega/vegán fasírt is, amiről senki meg nem mondaná, hogy előző életében lencsefőzelékként létezett.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több januári tipp:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...