Meglepő összetevőből készül Sass Dani chiliszósza

Sass Dani hatalmas chilirajongó, és nemrég elhatározta, hogy saját szószt dob a piacra. A háttérmunkáról faggattuk őt.

„Régóta imádom a chilit, gyakran használom a receptjeimben is. Innen jött az ötlet, hogy akár saját chili szószt is készíthetnék.” – kezd bele a chilimesébe Sass Dani, aki március 26-tól az Ide Süss! egyik műsorvezetője lesz a VIASAT3-on. „Kerestem, kutattam, és rátaláltam a Sárréti Chilifarmra, ahol nagyon sok chili különlegességet kóstolhattam meg. Olyan saját gyártású chiliszószra vágytam, ami még nincs Magyarországon, mi több a világon sem.” – osztotta meg velünk a chiliszósz gyártásának első mozzanatait Sass.

Dani éppen annyira rajong a Balatonért, mint a csípős ízekért, gyermekkorom nagy részét ott töltötte, de felnőttként is szívesen megy a magyar tengerhez, amikor csak ideje engedi.

„A tihanyi levendulaföldek szinte szó szerint a lábaim előtt hevertek, de mindenképpen szerettem volna elkerülni a molyírtóízt.”

Dani először elméletben, fejben kezdett el ízeket komponálni, amikről úgy gondolta, hogy jól mennek együtt, vagy éppen a kontraszt miatt alkotnak jó párost. Ezután jött a kísérletezés: „egy liter szószba pakoltam bele mindent, amiről azt gondoltam, hogy jól fog működni együtt. Ezután boszorkánykonyha szerűen 6-7 órán át főztem az összetevőket, majd egy hónapig érleltem a főzetet, hogy kiderüljön, milyen irányba változnak az ízek.”

Sass nem fukarkodott az ízekkel. Került a fazekába piros habanero, jalapeño, fokhagyma, bazsalikom, narancs juice, gyömbér, balzsamecet, só, méz, cukor, füstölt édespaprika, valamint levendulaszörp- és olaj is. A végeredmény egy gyümölcsös, levendulás illatú erős szósz lett, ami valóban világszerte különlegességnek számít.

Hamar jött a közönségsiker, olyan ismert emberek is elismerték a Levendurvát, mint például Sárközi Ákos, Dobó Ági, Berki Krisztián, vagy Debreceni Zita. Ezek után nem meglepő, hogy az első készletek hamar elfogytak, januárban elkészült a második adag:

“Nem csak a nevemet adtam hozzá, hanem saját kezűleg tényleg én is készítettem a szószt” – mesélt a chili-mániás Dani, akinek arcképe minden Levendurvás üvegről visszamosolyog ránk. És hogy honnan jött a névválasztás? Mondhatni adta magát a szósz csípős jellegéből és az összetevőkből adódóan, ráadásul Dani a szóviccektől sem riad vissza. Kíváncsiak vagyunk, mi lesz az új termék neve, ha folytatódik a chili-rajongás.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...