„Régóta imádom a chilit, gyakran használom a receptjeimben is. Innen jött az ötlet, hogy akár saját chili szószt is készíthetnék.” – kezd bele a chilimesébe Sass Dani, aki március 26-tól az Ide Süss! egyik műsorvezetője lesz a VIASAT3-on. „Kerestem, kutattam, és rátaláltam a Sárréti Chilifarmra, ahol nagyon sok chili különlegességet kóstolhattam meg. Olyan saját gyártású chiliszószra vágytam, ami még nincs Magyarországon, mi több a világon sem.” – osztotta meg velünk a chiliszósz gyártásának első mozzanatait Sass.
Dani éppen annyira rajong a Balatonért, mint a csípős ízekért, gyermekkorom nagy részét ott töltötte, de felnőttként is szívesen megy a magyar tengerhez, amikor csak ideje engedi.
„A tihanyi levendulaföldek szinte szó szerint a lábaim előtt hevertek, de mindenképpen szerettem volna elkerülni a molyírtóízt.”
Dani először elméletben, fejben kezdett el ízeket komponálni, amikről úgy gondolta, hogy jól mennek együtt, vagy éppen a kontraszt miatt alkotnak jó párost. Ezután jött a kísérletezés: „egy liter szószba pakoltam bele mindent, amiről azt gondoltam, hogy jól fog működni együtt. Ezután boszorkánykonyha szerűen 6-7 órán át főztem az összetevőket, majd egy hónapig érleltem a főzetet, hogy kiderüljön, milyen irányba változnak az ízek.”
Sass nem fukarkodott az ízekkel. Került a fazekába piros habanero, jalapeño, fokhagyma, bazsalikom, narancs juice, gyömbér, balzsamecet, só, méz, cukor, füstölt édespaprika, valamint levendulaszörp- és olaj is. A végeredmény egy gyümölcsös, levendulás illatú erős szósz lett, ami valóban világszerte különlegességnek számít.
Hamar jött a közönségsiker, olyan ismert emberek is elismerték a Levendurvát, mint például Sárközi Ákos, Dobó Ági, Berki Krisztián, vagy Debreceni Zita. Ezek után nem meglepő, hogy az első készletek hamar elfogytak, januárban elkészült a második adag:
“Nem csak a nevemet adtam hozzá, hanem saját kezűleg tényleg én is készítettem a szószt” – mesélt a chili-mániás Dani, akinek arcképe minden Levendurvás üvegről visszamosolyog ránk. És hogy honnan jött a névválasztás? Mondhatni adta magát a szósz csípős jellegéből és az összetevőkből adódóan, ráadásul Dani a szóviccektől sem riad vissza. Kíváncsiak vagyunk, mi lesz az új termék neve, ha folytatódik a chili-rajongás.
Ezeket olvastad már?
Öt dolog, amit Julia Child megtanított nekünk a vajról -...
Vaj, vaj, vaj - a francia konyha titka. Nem nagy kunszt megjegyezni, annál érdemesebb betartani. Julia Child élt-halt érte, méghozzá ezért:
Brecz JuditAshton Kutcher a Mammutos Sparban böngészte a gabonapelyheket - celebspotting,...
Örömhír a második kerületieknek - a Mammutos Sparban szúrták ki Ashton Kutchert! Vajon arrafele szálltak meg éppen a városban forgató feleségével és gyermekeivel? Izgi!
Nosalty10 megfontolandó tanács vásárlásnál, hogy ebben a hónapban több pénz...
Némi tervezéssel, és pár trükk betartásával elkerülheted, hogy a hónap végén az üres pénztárcádban kelljen kotornod egy kis apró után. Feltéve, hogy az marad benne.
Fenes GábrielBenzinkúton kóstoltuk a Michelin-csillagos séf szendvicseit
Grillkolbászos nosztalgiakifli, csirkepaprikás vajas pogácsával – egyebek mellett mostantól ezekkel a szendvicsekkel is jóllakhatunk utazás közben.
admin