Meglepő oka van a várandós nők kívánósságának – ezt biztosan nem gondoltad

Mi az oka a menstruáció előtti vagy terhesség alatti "kívánósságnak"? Egyáltalán, tényleg létezik ilyen? Meglepő válaszokat találtunk!

Biztos vagyok benne, hogy mindannyian ismerjük a hirtelen és csillapíthatatlan édesség iránti vágyat, a legyőzhetetlen nasizhatnékot. A nőknél gyakran összeköthető a menstruáció előtti tünetegyüttessel (PMS), várandósoknál pedig gyakran gondoljuk úgy, hogy az állapotunk miatt kívánunk bizarr kajapárosításokat minden mennyiségben, mondjuk uborkát és fagyit.

Elhoztuk a legújabb tudományos magyarázatokat az “úgy ennék valami édeset”-jelenség feltárására!

"Azonnal fagyit akarok!"

A várandósság alatti kívánósságot szokás úgy indokolni, hogy a magzat fejlődéséhez szükséges tápanyagokat akarjuk ilyenkor nagyobb mennyiségben magunkhoz venni, ezért kérünk extra adag gombócokat fagyiból, vagy akár két adagot a kedvenc húsételünkből. Azonban a kívánósság nem egyetemes jelenség, tudhatjuk meg a BBC cikkéből, legalábbis biztosan nem úgy, ahogy az Egyesült Királyságban vagy Amerikában ismerik. Azt gondolnánk, hogy a nők csokit és sült krumplit kívánnak ilyenkor a világ minden táján, pedig Japánban például a rizst jelölték meg az állapotos nők, mikor a terhesség alatt leginkább kívánt ételükről kérdezték őket.

A roham sajnos hizlal

Nem meglepő módon azok a nők, akik falásrohamokról, édesség iránti vágyról számoltak be a gyermekvárás ideje alatt, sokkal több súlyt szedtek magukra a kilenc hónap alatt, mint amennyit az orvosok még egészségesnek gondolnak.

Fehér csoki

Mindez nem azt jelenti, hogy a terhes nők kívánóssága kitaláció, hanem azt, hogy nem biokémiai okok állnak a hátterében. Egy amerikai kutatásban azt vizsgálták, a csokoládé mely összetevői lehetnek áldásos hatással a menstruáció előtti panaszokra - a legtöbb nő ilyenkor ugyanis ezt az édességet kívánta. Sima tejcsokit, fehér csokit és kakaótablettát kóstoltattak a résztvevőkkel, melyben a fehér csoki bizonyult a legsikeresebbnek.

A kutatók arra számítottak, hogy a kakaó-szárazanyag miatt a tejcsoki bizonyul a legnépszerűbbnek - nem így történt, tehát kijelenthető, hogy nem a csokoládéban található tápanyagok azok, melyek nélkülözhetetlenek egy PMS-től szenvedő személynek.

Mindez arra világít rá, hogy a kívánósságnak pszichológiai és kulturális háttere lehet.

A cukros édességeket alapvetően nem tartjuk egészségesnek, sőt, sokszor bűntudatot érzünk, ha fogyasztunk belőlük, annyira belénk ivódott kulturálisan, hogy most éppen az egészségünk ellen dolgozunk. Ha végül mégis megengedjük magunknak a nasizást, akkor viszont nagyon nehéz kontrollálni a bevitt mennyiséget, tekintve, hogy rengeteg időre megvontuk magunktól az élvezeteket. Hihetetlenül finom egy csokis keksz vagy málnás fehér csoki - mégis megszoktuk, hogy bűntudat kíséri a fogyasztásukat.

Várandósan szabad

A BBC cikkéből az is kiderül, hogy természetesen vannak időszakok, amikor a társadalom kevésbé szankcionálja, ha egy nő többet és energiadúsabban táplálkozik a megszokottnál, ilyen a terhesség időszaka is. A PMS és a várandósság pont ilyenek: ekkor a nők kicsit végre “lazíthatnak”. A szakértő szerint többször lehet engedni a nasizásnak minőségi élelmiszerekkel. Ha így teszünk, nem fog a nasizhatnék farkaséhség formájában ránk törni, és kontrollálni tudjuk majd az édesség iránti vágyunkat. A várandós nők esetében közrejátszik az is, hogy a megkívánt ételek iránti sóvárgás és az ahhoz kapcsolódó gondoskodás a szeretet és a támogatás megnyilvánulása lehet, legyen szó férjről, barátról, vagy rokonról.

Tehát a terhesség alatti nasizhatnék elsősorban kulturálisan meghatározott, nem arról szól, hogy a várandós nő kettő helyett eszik, viszont nagyon jólesik, ha valaki éjjel 11-kor hajlandó nekünk csirkeszárnyakat hozni.

Ezeket olvastad már?

via BBC

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...