Hogy kinek mi a tökéletes rizs, arról nagyon megoszlanak a vélemények. Van, aki a szárazabb, pergősebb köretet részesíti előnyben és van, aki úgy szereti, ha egy kicsit ragacsosabb, puhább az étel állaga.
A TikTok videómegosztón egy koreai születésű amerikai séf, Chris Cho mutatta meg a tökéletes ragacsos rizs főzésének metódusát. Bár eltart egy darabig, még elkészül a köret, a végeredményt nézve ezt a módszert sokan fogják kedvelni!
@chefchrischo How to cook perfect rice ##quickrecipes ##healthyrecipe ##rice ##cooking ##recipe ##koreanfood ##stickyrice ##steamedrice ##tiktokchef ##밥 ##추천 ##fyp
original sound - chefchrischo
Hogyan is készíti Chris a rizst? Mosással és áztatással!
A videóban egy kisebb mérőedényt használva két adag rizs kerül a lábosba (fontos, hogy olyan lábost használjunk, amelyhez megvan a tökéletesen passzoló fedő, hogy a rizs később jól tudjon párolódni). A rizst ezután felönti vízzel, átmossa, leönti róla a víz nagy részét, majd ezt a mozdulatsort háromszor megismétli. Az utolsó körben a rizst 30 percig ázni hagyja a vízben, itt pedig jól láthatóvá válik, mennyivel világosabb lesz a rizs, amelyből részben kiválik a keményítő a fél órás áztatás során.
A kezét használja!
Ezután jön a főzés előtti legfontosabb momentum, az arányok kiegyenlítése. A séf kezével lenyomkodja a rizst, így az edényben lévő víz a felszínre kerül. A víz mennyisége akkor megfelelő, ha 1,2-szer annyi víz van a rizsen, mint amennyi rizs van az edényben (ne feledjük, a rizs már magába szívott egy csomó vizet a félórás áztatás során). Ha a kelleténél több víz van a tálban, egyszerűen öntsünk le belőle egy keveset, ahogy Chris elmondja videójában, az "ázsiai megoldás" csupán annyiból áll, hogy belerakod az ujjad a vízbe, és ha az első ujjperc feléig ér a víz, akkor már neki is vághatsz a főzésnek.
A főzés során a séf a 10-5-5 szabályt használja, amely a következőből áll: közepes lángon felforralja a vizet, így főzi tíz percig lefedve, majd lejjebb veszi a hőfokot, alacsony hőmérsékleten párolja 5 percig, majd a tűzhelyet lekapcsolva még öt percig párolja az ételt saját gőzében, természetesen szintén lefedve.
Az eredmény egy kicsit ragacsosabb, de nem masszává összeállt rizs, amely tökéletesen passzol bármilyen étel mellé - és csak ajánlani tudjuk hozzá a legjobb ázsiai receptjeinket oldalunkról. A koreai-amerikai séf saját Instagram-oldalán még számos, főzéssel kapcsolatos praktikát találhattok, érdemes megnézni ezeket is.
Ez is érdekelhet:
Ezeket olvastad már?
Így használd a bulgurt és a kuszkuszt - nem kell...
Mostanában előfordulhat, hogy nem jutunk hozzá olyan hétköznapi alapanyaghoz, mint a rizs. De ne essünk pánikba, ha így járunk, próbáljuk ki ezeket a "rizshelyettesítőket"!
Bodon Judit dietetikusEzért jó ötlet lepirítani a rizst és a tarhonyát főzés...
Veled is előfordul néha, hogy a rizs ragacsos lesz a főzés során, pedig nem az a cél? Ha igazán pergős köretet szeretnél, akkor megvan a megoldás!
Fenes GábrielA pergős rizs főzésének technikája, meg a tábornok csirkéje
Igazi kínai gyorskaja, ami jobb, még a szezámmagos csirkénél is és az elronthatatlan rizsfőzés titka, amivel mindig pergős marad!
Dávid