Meglepő, de így készül a TÖKÉLETES RIZS egy séf szerint

A tökéletesnek titulált (ragacsos) rizs receptjét egy koreai-amerikai séf mutatta be, mi pedig biztosak vagyunk benne, hogy ezt a módszert (is) érdemes lesz kipróbálni. 

Hogy kinek mi a tökéletes rizs, arról nagyon megoszlanak a vélemények. Van, aki a szárazabb, pergősebb köretet részesíti előnyben és van, aki úgy szereti, ha egy kicsit ragacsosabb, puhább az étel állaga.

A TikTok videómegosztón egy koreai születésű amerikai séf, Chris Cho mutatta meg a tökéletes ragacsos rizs főzésének metódusát. Bár eltart egy darabig, még elkészül a köret, a végeredményt nézve ezt a módszert sokan fogják kedvelni!

@chefchrischo

How to cook perfect rice ‍ ##quickrecipes ##healthyrecipe ##rice ##cooking ##recipe ##koreanfood ##stickyrice ##steamedrice ##tiktokchef ##밥 ##추천 ##fyp

original sound - chefchrischo

Hogyan is készíti Chris a rizst? Mosással és áztatással!

A videóban egy kisebb mérőedényt használva két adag rizs kerül a lábosba (fontos, hogy olyan lábost használjunk, amelyhez megvan a tökéletesen passzoló fedő, hogy a rizs később jól tudjon párolódni). A rizst ezután felönti vízzel, átmossa, leönti róla a víz nagy részét, majd ezt a mozdulatsort háromszor megismétli. Az utolsó körben a rizst 30 percig ázni hagyja a vízben, itt pedig jól láthatóvá válik, mennyivel világosabb lesz a rizs, amelyből részben kiválik a keményítő a fél órás áztatás során.

A kezét használja!

Ezután jön a főzés előtti legfontosabb momentum, az arányok kiegyenlítése. A séf kezével lenyomkodja a rizst, így az edényben lévő víz a felszínre kerül. A víz mennyisége akkor megfelelő, ha 1,2-szer annyi víz van a rizsen, mint amennyi rizs van az edényben (ne feledjük, a rizs már magába szívott egy csomó vizet a félórás áztatás során). Ha a kelleténél több víz van a tálban, egyszerűen öntsünk le belőle egy keveset, ahogy Chris elmondja videójában, az "ázsiai megoldás" csupán annyiból áll, hogy belerakod az ujjad a vízbe, és ha az első ujjperc feléig ér a víz, akkor már neki is vághatsz a főzésnek.

A főzés során a séf a 10-5-5 szabályt használja, amely a következőből áll: közepes lángon felforralja a vizet, így főzi tíz percig lefedve, majd lejjebb veszi a hőfokot, alacsony hőmérsékleten párolja 5 percig, majd a tűzhelyet lekapcsolva még öt percig párolja az ételt saját gőzében, természetesen szintén lefedve.

Az eredmény egy kicsit ragacsosabb, de nem masszává összeállt rizs, amely tökéletesen passzol bármilyen étel mellé - és csak ajánlani tudjuk hozzá a legjobb ázsiai receptjeinket oldalunkról. A koreai-amerikai séf saját Instagram-oldalán még számos, főzéssel kapcsolatos praktikát találhattok, érdemes megnézni ezeket is.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...