Meglepő, de így készül a TÖKÉLETES RIZS egy séf szerint

A tökéletesnek titulált (ragacsos) rizs receptjét egy koreai-amerikai séf mutatta be, mi pedig biztosak vagyunk benne, hogy ezt a módszert (is) érdemes lesz kipróbálni. 

Hogy kinek mi a tökéletes rizs, arról nagyon megoszlanak a vélemények. Van, aki a szárazabb, pergősebb köretet részesíti előnyben és van, aki úgy szereti, ha egy kicsit ragacsosabb, puhább az étel állaga.

A TikTok videómegosztón egy koreai születésű amerikai séf, Chris Cho mutatta meg a tökéletes ragacsos rizs főzésének metódusát. Bár eltart egy darabig, még elkészül a köret, a végeredményt nézve ezt a módszert sokan fogják kedvelni!

@chefchrischo

How to cook perfect rice ‍ ##quickrecipes ##healthyrecipe ##rice ##cooking ##recipe ##koreanfood ##stickyrice ##steamedrice ##tiktokchef ##밥 ##추천 ##fyp

original sound - chefchrischo

Hogyan is készíti Chris a rizst? Mosással és áztatással!

A videóban egy kisebb mérőedényt használva két adag rizs kerül a lábosba (fontos, hogy olyan lábost használjunk, amelyhez megvan a tökéletesen passzoló fedő, hogy a rizs később jól tudjon párolódni). A rizst ezután felönti vízzel, átmossa, leönti róla a víz nagy részét, majd ezt a mozdulatsort háromszor megismétli. Az utolsó körben a rizst 30 percig ázni hagyja a vízben, itt pedig jól láthatóvá válik, mennyivel világosabb lesz a rizs, amelyből részben kiválik a keményítő a fél órás áztatás során.

A kezét használja!

Ezután jön a főzés előtti legfontosabb momentum, az arányok kiegyenlítése. A séf kezével lenyomkodja a rizst, így az edényben lévő víz a felszínre kerül. A víz mennyisége akkor megfelelő, ha 1,2-szer annyi víz van a rizsen, mint amennyi rizs van az edényben (ne feledjük, a rizs már magába szívott egy csomó vizet a félórás áztatás során). Ha a kelleténél több víz van a tálban, egyszerűen öntsünk le belőle egy keveset, ahogy Chris elmondja videójában, az "ázsiai megoldás" csupán annyiból áll, hogy belerakod az ujjad a vízbe, és ha az első ujjperc feléig ér a víz, akkor már neki is vághatsz a főzésnek.

A főzés során a séf a 10-5-5 szabályt használja, amely a következőből áll: közepes lángon felforralja a vizet, így főzi tíz percig lefedve, majd lejjebb veszi a hőfokot, alacsony hőmérsékleten párolja 5 percig, majd a tűzhelyet lekapcsolva még öt percig párolja az ételt saját gőzében, természetesen szintén lefedve.

Az eredmény egy kicsit ragacsosabb, de nem masszává összeállt rizs, amely tökéletesen passzol bármilyen étel mellé - és csak ajánlani tudjuk hozzá a legjobb ázsiai receptjeinket oldalunkról. A koreai-amerikai séf saját Instagram-oldalán még számos, főzéssel kapcsolatos praktikát találhattok, érdemes megnézni ezeket is.

Ez is érdekelhet:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...