Meglepő, de erre is hatással lehet, ha túl sok zsírt eszel

A Yale Egyetem kutatása szerint az agyad is megszenvedi, ha túl sok zsírt eszel.

Az nem újdonság, hogy egy magas zsírtartalmú étrend hosszú távon elhízáshoz vezethet, és az sem, hogy mindez magasabb szénhidráttartalommal párosulva még gyorsabb változásokat idéz elő. A Yale Egyetem kutatói viszont most megállapították, hogy a változások elsősorban az agyban indulnak el, ha ilyen egészségtelen ételeket eszel, és akár már három nap után is látható változásokat okoznak. Az állatkísérletekben ráadásul azok a példányok, amelyek magas zsírtartalmú étrenden voltak tartva, sokkal többet ettek, mint a kontrollcsoport tagjai.

A Yale kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a magas zsírtartalmú étrend hogyan befolyásolja az agyműködést. Hamar kiderült, hogy az agy hipotalamusz nevű régiójában gyulladást okoznak az ilyen ételek már mindössze három nap után is, olyankor, amikor a testsúlyon még nem látszik a változás. Az állatkísérletek alatt rájöttek, hogy az alanyok úgynevezett mikrogliális sejtjei módosulnak, ezeken belül is a sejt mitokondriumai, amelyek azért felelősek, hogy a szervezetünk fel tudja használni az energiát, amit az ételekkel beviszünk. A mitokondriumok egy speciális fehérjét kezdenek el termelni, ami a sejtek energiaegyensúlyát képes befolyásolni.

Ez bonyolultnak tűnhet, pedig valójában nem az: a mikrogliális sejtek a központi idegrendszer olyan sejtjei, amelyek a gyulladás megfékezéséért felelősek, a felmerülő gyulladások pedig komoly betegségeket okozhatnak. A Yale kísérleteiben kiderült, hogy ezek a speciális fehérjék olyan jeleket adnak a sejteknek, amelyek gyulladást jeleznek az agy számára, és arra késztetik az állatokat, hogy többet egyenek. Amikor a kutatók a fehérjeképződést kikapcsolták, az állatok ugyanannyit ettek, mint a kontrollcsoport tagjai.

A kutatás tehát nemcsak azt mutatta meg, hogy a magas zsírtartalmú étrend fizikailag hogyan változtatja meg a testünket, de azt is, hogy idegrendszeri szinten arra késztet minket, hogy többet együnk. A szakértők szerint ez a folyamat evolúciós szempontból lehet, hogy hasznos volt valaha, de most, hogy folyamatosan elérhetők a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételek, inkább hátrányos, mint előnyös. Főleg, mivel az elhízás egyre nagyobb globális problémát jelent.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: iStock

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...