Meglepő, de erre is hatással lehet, ha túl sok zsírt eszel

A Yale Egyetem kutatása szerint az agyad is megszenvedi, ha túl sok zsírt eszel.

Az nem újdonság, hogy egy magas zsírtartalmú étrend hosszú távon elhízáshoz vezethet, és az sem, hogy mindez magasabb szénhidráttartalommal párosulva még gyorsabb változásokat idéz elő. A Yale Egyetem kutatói viszont most megállapították, hogy a változások elsősorban az agyban indulnak el, ha ilyen egészségtelen ételeket eszel, és akár már három nap után is látható változásokat okoznak. Az állatkísérletekben ráadásul azok a példányok, amelyek magas zsírtartalmú étrenden voltak tartva, sokkal többet ettek, mint a kontrollcsoport tagjai.

A Yale kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a magas zsírtartalmú étrend hogyan befolyásolja az agyműködést. Hamar kiderült, hogy az agy hipotalamusz nevű régiójában gyulladást okoznak az ilyen ételek már mindössze három nap után is, olyankor, amikor a testsúlyon még nem látszik a változás. Az állatkísérletek alatt rájöttek, hogy az alanyok úgynevezett mikrogliális sejtjei módosulnak, ezeken belül is a sejt mitokondriumai, amelyek azért felelősek, hogy a szervezetünk fel tudja használni az energiát, amit az ételekkel beviszünk. A mitokondriumok egy speciális fehérjét kezdenek el termelni, ami a sejtek energiaegyensúlyát képes befolyásolni.

Ez bonyolultnak tűnhet, pedig valójában nem az: a mikrogliális sejtek a központi idegrendszer olyan sejtjei, amelyek a gyulladás megfékezéséért felelősek, a felmerülő gyulladások pedig komoly betegségeket okozhatnak. A Yale kísérleteiben kiderült, hogy ezek a speciális fehérjék olyan jeleket adnak a sejteknek, amelyek gyulladást jeleznek az agy számára, és arra késztetik az állatokat, hogy többet egyenek. Amikor a kutatók a fehérjeképződést kikapcsolták, az állatok ugyanannyit ettek, mint a kontrollcsoport tagjai.

A kutatás tehát nemcsak azt mutatta meg, hogy a magas zsírtartalmú étrend fizikailag hogyan változtatja meg a testünket, de azt is, hogy idegrendszeri szinten arra késztet minket, hogy többet együnk. A szakértők szerint ez a folyamat evolúciós szempontból lehet, hogy hasznos volt valaha, de most, hogy folyamatosan elérhetők a magas zsír- és szénhidráttartalmú ételek, inkább hátrányos, mint előnyös. Főleg, mivel az elhízás egyre nagyobb globális problémát jelent.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: iStock

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...