A kávé nem káros a szívre - állítják a londoniQueen Mary University kutatói. Egy friss tanulmány a korábbi kutatásokkal szembemegy, és azt állítja, hogy akár 25 csésze kávét is megihatunk. A kutatást a szív- és érrendszeri betegségek ellen küzdőBritish Heart Foundaton finanszírozta.
A kutatók összesen8412 embert vontak be a vizsgálatokba, akiket három csoportba osztottak:
- naponta kevesebb mint egy csésze kávét fogyasztók
- egy és három csésze között fogyasztók
- napi három csésze kávénál többet fogyasztók
Az alanyokat részletesen megvizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy ha valaki napi 25 csésze kávét fogyaszt, annak sem kell tartania a szív- és érrendszeri betegségektől. Korábbi tanulmányok éppen ellentétes állásponton vannak, és azt állítják, hogy a kávéfogyasztás növeli a szívroham és a stroke kockázatát. Ezek a teóriák azonban most megdőlni látszanak.
Receptajánló:
Dr. Kenneth Fung, a vizsgálatban résztvevő egyik kutató azt mondta, hogy a legtöbbet fogyasztó csoport átlagban napi öt kávét ivott, őket tovább vizsgálják majd, hogy a későbbiekben egyfajta iránymutatást tudjanak adni az ajánlott napi kávéfogyasztásra.
Ezeket olvastad már?
Egészen bizarr ropogtatnivalót dobott a piacra egy amerikai cég. Te...
Egyes konyhakultúrákban semmi meglepő nincs abban, ha rovarokat eszünk, de az európai régióban azért még fenntartásokkal kezeljük ezt az ötletet. De kérdés, hogy vajon meddig?
Bodon Judit dietetikusEz a bisztró lehet a diétázók mekkája: egy szendvicsező, ahol...
A szendvicsek alapételek a hétköznapi menüben, de vajon mit tehetünk, ha nem szeretnénk kenyeret enni? Született erre a dilemmára egy különleges megoldás.
Bodon Judit dietetikusNapi 6-8 órát ülsz az irodában? Erre figyelj, ha nem...
A hosszú órákat az asztalnál vagy tévé előtt ülőnek naponta több mint 30 percet kell testedzéssel tölteniük egészségük megőrzése érdekében - egy ausztrál kutatás szerint.
Bodon Judit dietetikusValóban vastagbélrákot okoznak a szénsavas üdítőitalok? Friss kutatási eredmények
Napi egy doboz üdítőital hozzájárulhat a vastagbéldaganatok gyorsabb növekedéséhez - derül ki egy friss amerikai kutatásból.
Bodon Judit dietetikus