Meglepő anyagból készül az egyik legújabb, olcsó szívószál-helyettesítő

FŰBŐL. Na de milyenből? És hol? És vajon 100%-ig természetes és lebomló? Kiderül.

Másról sem hallunk az utóbbi év(ek)ben, mint hogy le a műanyag szívószálakkal, le a PET-palackokkal, teknősök és bálnák fulladnak bele a szemetünkbe, és már az EU is fellépett az egyszer használatos műanyag ellen. És ez nagyon jó így, ugyanis évente mintegy 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba.

Az új irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata az EU tagállamaiban.

Olvasd el itt bővebben:

Jó hír: betiltotta az EU az egyszer használatos műanyagokat

Azóta igen sok alternatív szívószál került elő, bambuszból, üvegből vagy akár fémből, Ázsiában pedig leginkább rizsből, de most egy VADFŰBŐL készült környezetbarát fajtáról szereztünk tudomást.

Ez most Vietnámból ered, és egy bizonyos Tran Minh Tien találmánya:

az új ökoszívószál 100%-ban természetes és lebomló vadfűből készül, semmilyen vegyszert nem tartalmaz, és nulla környezeti kárt okoz lebomláskor.

Az úgynevezett Lepironia articulata (üreges vadfű) tömegesen terem a Mekong delta térségében, kemény szára, üregessége miatt pedig szuper és olcsó szívószál-alapanyag.

Hogy készül?

Az üreges vadfüvet 20 cm-es darabokra vágják, a szárakat megtisztítják egy fém rúddal, újra átmossák, banánlevélbe csomagolják a szívószálakat, és kész is!

2 változata van:

1. Friss

A tisztítás után 2 hétig áll el a hűtőben, 1 hétig szobahőmérsékleten.

2. Szárított

Ezt 2-3 napig szárítják napon, majd sütőben is kisütik-szárítják. Ez fél évig eláll szobahőmérsékleten.

Vietnám után remélhetőleg egyre több helyen árulni fogják, illetőleg megtalálják azt a növényt, amiből adott országban leginkább megéri elkészíteni, hiszen olcsó megoldás Földünk tönkretétele helyett egy olyan plasztik eszköz alternatívájaként, amire legtöbbünknek nincs is szüksége.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR-on?

Ásványvíz versus csapvíz - melyik a jobb? Jobb valamelyik?

via és via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...