Megkongatták a vészharangot - 2050-re luxuscikké válhat a csokoládé

Talán te is szereted a csokoládét, de ha nem történik valami, akkor hamarosan elbúcsúzhatsz tőle.

Eltűnhet a csokoládé a boltok polcairól a klímaváltozásnak köszönhetően. Kutatók szerint a kakaóültetvények jelentős része2050-re kipusztulhat, ez pedig a csokoládépiacra is hatással lesz. A legtöbb kakaó Nyugat-Afrikában található, ahol az átlaghőmérséklet évről évre növekszik, aminek következtében csökken a termőterület. Tudósok szerint az elkövetkezendő 40 évben csak rosszabbodni fog a helyzet.

A kakaóültetvények megmentése érdekében fogott össze a legnagyobb édességgyártó cég, a Mars és a Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói. A felsőoktatási intézményben génmódosítással próbálkoznak, hogy a kakaó ellenállóbbá váljon az időjárási viszontagságokkal és klímaváltozással szemben.

Egyelőre még nem futottunk ki az időből, de a kakaó következő generációjára már hatással lesz a hőmérséklet emelkedés. Kutatók szerint a mostani ültetvények 89,5%-a nem tudna alkalmazkodni a 2050-ben várható klímához. Az éghajlatváltozás természetesen nem csak a csokoládéfogyasztásra lesz hatással, hanem más élelmiszerek előállítására is, a tudósok pedig ezen kihívásokra próbálnak valamiféle megoldást találni, remélhetőleg sikerrel...

Ezeket olvastad már?

via Food & Wine

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...