Eltűnhet a csokoládé a boltok polcairól a klímaváltozásnak köszönhetően. Kutatók szerint a kakaóültetvények jelentős része2050-re kipusztulhat, ez pedig a csokoládépiacra is hatással lesz. A legtöbb kakaó Nyugat-Afrikában található, ahol az átlaghőmérséklet évről évre növekszik, aminek következtében csökken a termőterület. Tudósok szerint az elkövetkezendő 40 évben csak rosszabbodni fog a helyzet.
A kakaóültetvények megmentése érdekében fogott össze a legnagyobb édességgyártó cég, a Mars és a Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói. A felsőoktatási intézményben génmódosítással próbálkoznak, hogy a kakaó ellenállóbbá váljon az időjárási viszontagságokkal és klímaváltozással szemben.
Egyelőre még nem futottunk ki az időből, de a kakaó következő generációjára már hatással lesz a hőmérséklet emelkedés. Kutatók szerint a mostani ültetvények 89,5%-a nem tudna alkalmazkodni a 2050-ben várható klímához. Az éghajlatváltozás természetesen nem csak a csokoládéfogyasztásra lesz hatással, hanem más élelmiszerek előállítására is, a tudósok pedig ezen kihívásokra próbálnak valamiféle megoldást találni, remélhetőleg sikerrel...
Ezeket olvastad már?
2018. a VÉNUSZ éve lesz - az örömök, a luxus...
Tudtad, hogy 2018. a Vénusz éve lesz, ami az örömök, a luxus, és legfőképpen a szerelem bolygója? De mit kéne ennünk mindehhez a sok jósághoz?
NosaltyDrágulás jöhet a fagylaltozókban és cukrászdákban
Márciusban óriási vihar söpört végig Madagaszkáron, ami jelentősen befolyásolta egy fontos alapanyag árát. Mutatjuk, melyikét...
NosaltyEz a fánk akkora, mint a fejed - meg bírnád...
A legügyesebbek ingyen fánkot és italt kapnak a kihívás teljesítésekor, ami nem egyszerű feladat.
NosaltyItt már befigyel a csokinyuszi - több boltban is árulják...
Hiába, nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést a tavaszi ünnepre! A húsvét idén április elsejére és másodikára esik.
Nosaltyvia Food & Wine