Meghökkentő újévi fogások a világ minden tájáról

Az újévi tradíciókat néha nehéz megmagyarázni, nem tudjuk biztosan, hogy hogyan és miért alakultak ki, de ha azt gondoltad, hogy a virslievés furcsa szokás, megmutatjuk, máshol mi történik az év első napján.

A lencse a gazdagságot, a pénzt jelképezi, a malac kitúrja a szerencsét, míg a szárnyasok újév napján elkaparják a szerencsét, az év utolsó napján viszont a rosszat kaparják vissza az óévbe. A pulyka mérgelődést és konfliktust hoz a házhoz, de a virsli mégis miért terjedt el nálunk? Hát, ennek nincs sajnos különösebb oka, a legvalószínűbb, hogy a malacevéshez és a spóroláshoz van köze.

Kagami Mochi / Japán

Az újévi lencsefogyasztás egyébként nem egy magyar szokás, mivel a lencseszemek apró kis pénzérmékre emlékeztetnek, amik főzés közben megduzzadnak, tehát a gazdagodást, gyarapodást, növekedést is szimbolizálják. Olaszországban is lencséznek az év első napján, de ugyanezért fogyasztják a farrót is, ami egy hosszúkás szemű ősi olasz gabonaféle. Máshol esznek még rizst, gránátalmát, vagy éppen kukoricát, ami ráadásul a színe miatt az aranyra is emlékeztet.

Lencsés fogások:

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

A spanyolok éjfélkor 12 szem szőlőt esznek minden harangkongásra, ami a következő év minden hónapjára szerencsét és gazdagságot hoz - Peruban 12 szem mazsolát, a filippínók pedig szintén szőlőt vagy más kerek kis gyümölcsöt fogyasztanak.

A csillogó halpikkelyek is a pénzt és a gazdagságot hozzák a házhoz (érdekes egyébként, hogy nálunk inkább elúsznak vele), a dánok például tőkehalat esznek, a lengyeleknél, svédeknél és a németeknél a hering megy jól éjfélkor, Kínában pedig egész halakat tálalnak, hogy az egész év sikeres, boldog és jó legyen. Ha már a dánoknál tartunk, szuper feszültségoldó szokásuk, hogy régi tányérokat és poharakat dobálnak a családtagok és barátok ajtajához, hogy elűzzék a rossz szellemeket. 2020 után nem lepne meg, ha ezt a szokást többen átvennék.

Tőkehalas fogások:

Tőkehal póréhagymamártással

A halakkal úgy vagyok, mint a hétfő reggelekkel - akárhogy próbálkozom, nem tudom őket megszeretni. Ez alól egyetlen kivétel van, a foltos tőkehal, ugyanis azt nagyon szeretem. Bár az ...

Innen nézve viszonylag meglepő, hogy az Egyesült Államokban, pontosabban Wisconsin állam egészségügyi minisztériuma hivatalos figyelmeztetést adott ki a “kannibálszendvicsek” fogyasztása ellen. A kannibálszendvics lényegében egy marhahúsból és hagymából készült tatárbifsztek, ami náluk az ünnepek alatt kifejezetten népszerű (és szokatlan), viszont a nyers hús fogyasztása (valóban) nem minden esetben biztonságos, főleg, ha nem friss hús kerül bele, amit a lehető leggyorsabban fogyasztanak el. Ennek ellenére Európában, bár nem kannibálozzák le, a tatár egy kedvelt és elfogadott fogás, de azzal nem lehet vitatkozni, hogy csakis a legnagyobb odafigyeléssel kell készíteni a lehető legfrissebb alapanyagokból.

Tatárreceptek:

Tatár beefsteak magyarosan

A tatár beefsteaknek sok változata van - van, aki a kapribogyós uborkás, és van, aki a paradicsomos, paprikás változatot részesíti előnyben. Mi most ezt választottuk!

Magyaros tatár beefsteak

A tatár beefsteak, ahogy mi készítjük. Nagyjából, hiszen pont úgy nincs receptje, mint a lecsónak vagy a pörköltnek. Nem muszáj összekeverni előre, ha nagyobb társaságnak készítjük, ...

A japánok egyik újévi szokása kevésbé vidám vagy szórakoztató, mivel évről évre számos halálesetet jelentenek az egyik évszázados hagyományuk kapcsán. A kagami mochi egy két rétegből álló édesség, egy kisebb és egy nagyobb mochit tesznek egymásra, ami szimbolizálhatja a Napot és a Holdat, értelmezhető a jin-jang dielaktikaként, de a múló és az új évet is jelentheti, ez mind csak szokástól függ. A mochi egy sűrű, ragacsos rizslisztből készült édesség, aminek rengeteg változata létezik, nem csak a kagami-féle. Mindegyikre igaz, hogy tömör, rágós (de egyszerre könnyű), kissé zselés állagú édesség, amit gyakran édes vörösbab pasztával (anko) töltenek.

Matcha mochi

A baj abból lesz, ha ezt nem kis falatokban fogyasztja az ember, hanem nagyobb darabokban, legrosszabb esetben egészben próbálja valaki megenni. Mivel annyira ragacsos és rágós, nagyon könnyen fulladást okozhat, túl nagy falatként rettentő nehéz lenyelni, ami főleg az idősekre veszélyes - az elmúlt években alig volt olyan újév, hogy ne jelentettek volna mochival kapcsolatos haláleseteket, ezért az ünnephez közeledve figyelmeztetést adnak ki a helyes és biztonságos mochifogyasztásról. Kisebb darabokra vágva viszont teljesen ártalmatlan és elképesztően finom édesség, szóval nem érdemes teljesen lemondani róla.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...