Meghalt a férfi, aki feltalálta a Big Mac-et

Kilencvennyolc éves korában meghalt James Delligatti, a Big Mac megalkotója, akit máig a szendvics atyjaként emlegettek.

James Delligatti csaknem ötven éve, 1967-ben az amerikai étteremlánc egyik Pittsburgh-környéki, a nagyvárostól 60 kilométerre délre lévő franchise üzletében alkotta meg az azóta világhírűvé vált emeletes szendvicset, amelyben a szezámmagos buciba két szelet marhahús, “különleges szósz”, saláta, sajt, uborka és hagyma került. Ez lett a McDonald’s egyik leghíresebb terméke, majd idővel a globalizáció jelképe.

Pedig az ötlet eleinte nem aratott nagy sikert, az illinois-i székhelyű étteremlánc nem lelkesedett a szendvicsért, mondván, elég népszerűek az egyszerű hamburgerek, sajtburgerek, a sült krumpli és a különféle shake-ek.

Delligatti azonban szeretett volna egy nagyobb szendvicset is a kínálatba. Végül mégis bevezették a terméket, először csak az üzletember franchise éttermeiben – volt belőlük csaknem ötven -, majd 1968-ban már szerte az Egyesült Államokban.

Delligatti hétfő este halt meg pittsburgh-i otthonában. Az étteremlánc közleményben emlékezett meg a “legendás” Jimről, aki szerintük emlékezetes üzletember és tiszteletreméltó úr volt.

Ez is érdekelhet!

Ezeket olvastad már?

(MTI/NOSALTY)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...