3 meggymagozási módszer, ha macera nélkül úsznád meg a folyamatot

Eljött a nyárnak az az időszaka, amikor kilószám kell megtisztítanunk a meggy és a cseresznye bordó szemeit. A magozás ugyan nem egy bonyolult folyamat, de mivel gyakran akár órákig is eltarthat, jobb, ha néhány trükkel és aprósággal megkönnyítjük a saját dolgunkat. A meggymagozásra több lehetséges módszer is adott: nézzük, kézzel, késsel vagy evőpálcikával járunk a legjobban!

Ha szeretünk befőzni, de legalábbis szezonális gyümölcsökkel sütni-főzni, akkor nyáron egész egyszerűen nem úszhatjuk meg a meggymagozást. Mindegy, hogy 10 kilót kell megtisztítanunk a lekvárhoz vagy épp csak pár maroknyit a piskótához, a meggyek és cseresznyék szemeit mindenki szeretné a lehető leggyorsabban, legkevesebb macerával és fröcsköléssel járó módon kimagozni, úgy, hogy minél kevesebb gyümölcshús vesszen el a folyamat során. Erre talán a legjobb eszköz a boltban vásárolható meggymagozó gép, amelynek azonban nagy hátránya, hogy egyfunkciós konyhai masina, ami sok helyet foglal a szekrényben. Így sokak számára maradnak a kétkezi eljárások: kézzel, késsel vagy egy üveg+evőpálca duójával esünk neki a meggyhegyeknek. Nézzük ezért, melyik meggymagozási technikának mi a titka, a nyitja, milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk alkalmazásuk során!

3 meggymagozási módszer, ha fröcskölés nélkül úsznád meg a folyamatot

A legkézenfekvőbb módszer a meggymagozásra

Nem leszek az a gasztroújságíró, aki amerikai módra a lehető legegyszerűbb konyhai folyamatokat is hosszasan, a karakterekkel nem spórolva magyarázza, gyakran olyan olvasóknak, akik jóval több éve mozognak otthonosan a konyhában, mint a szerkesztő úr.

Ettől függetlenül érdemes pár szót szánni a kézi meggymagozás megfelelő technikájára, ugyanis, ha egy kicsit is jobban odafigyelünk a mozdulatainkra, nagyban megkönnyíthetjük a saját dolgunkat.

Mindig keressük meg a szem közepét, ahol a legkönnyebben hasad

Elöljáróban érdemes annyit leszögezni, hogy a kézi meggymagozás jár a lehető legkevesebb gyümölcshúsveszteséggel, legalábbis akkor, ha a gyümölcs érett, a magozó pedig a megfelelő helyen kezd neki a szemek megbontásának.

A szemeket a szár helyénél bontsuk meg, itt sokkal könnyebben kettéválnak, szinte maguktól, természetesen. Majd nyúljunk be és távolítsuk el a magot. A folyamatot végezzük egy tál fölött, hogy az értékes meggylé ne a lefolyóba csöpögjön, és esetlegesen azt is fel tudjuk használni vagy egyszerűen csak meg tudjuk inni a munka végén.

A kézi módszer kevesebb gyümölcshúst szakít ki a szemekből

Sajnos a kézi meggymagozás a legmaszatosabb az összes közül: a lédús, feszülő szemek spriccelni fognak, ha az ujjunkkal, körmünkkel megbontjuk őket. Ha ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni (és nem zavar minket az egy fokkal nagyobb gyümölcsveszteség), válasszuk az alábbi két módszer egyikét.

Egy penge segítségül hívása sokat könnyíthet a meggymagozásban

Meglepően egyszerűbbé válik a magozás, ha bevetünk egy kést is a folyamat során. Elsősorban kevésbé fog fröcsögni a gyümölcs, mivel nem az ujjainkkal hasítjuk szét, hanem egy szinte sebészi bemetszést ejtünk rajta. A meggylé így nagyobb arányban folyik majd lefelé, ezért itt a legfontosabb, hogy valamilyen edény fölött végezzük a tisztítást. Kár lenne azt a sok finom meggylevet elpazarolni!

A penge ráadásul a mag eltávolítását is könnyebbé teszi: mivel egészen, „koppanásig” a csonthéjas magig vágunk bele a szemekbe, a kést enyhén elfordítva könnyedén kiszabadíthatjuk a gyümölcshúsból a kemény belsőt.

A kés pengéjével egységesebben felezett szemeket kapunk

Sajnos a kés igen gyakran plusz gyümölcsöt is kiszakít magával, így a késes módszer jócskán pazarlóbb, mint a sima kézi. Azonban, ha egyforma, szinte gépinek tűnő meggyfeleket szeretnénk, essen erre az eljárásra a választásunk. Nem lesznek szaggatott, trancsírozott meggyek, cseresznyék, csupán szabályosan elmetszett, bordó félgömbök (ezek süteményekben, salátákban jobban mutatnak).

A kés, amit használunk legyen kis pengéjű, de jó éles, hogy ne nyomjuk szét vele a szemeket.

Házi meggymagozó gép két egyszerű elemből

Mindazok, akik szeretnék a lehető legautentikusabban reprodukálni a meggymagozó géppel elérhető végeredményt, mindemellett pedig a maszatolást és fröcskölést is a minimumra csökkentenék, keressenek otthon egy üveget és egy evőpálcát.

Az üveg szája legyen keskeny, annyira, hogy a gyümölcsszem rá tudjon ülni, de ne essen be rajta. Az evőpálca legjobb, ha fából készül, de a fém vagy a műanyag is működhet.

Az üveg minimalizálja a magozással járó maszatolást

Logikusnak tűnhet a képen látható módon, szárrésszel felfelé az üveg szájára tenni a szemeket: így is könnyű lesz a magozás, azonban még pontosabb és tisztább „döféseket” ejthetünk a gyümölcsszemeken, ha az oldalukra fordítjuk őket. Így ugyanis nagyobb felületen találhatjuk el a magot a pálcával, ami szinte azonnal beesik majd az üveg belsejébe.

Ugyan tényleg kevés maszattal jár az üveges módszerrel, érdemes egy tálcát tenni a palack alá, hogy az esetleg kicsorgó gyümölcslé ne ragacsozza össze a pultot.

Isteni meggyes és cseresznyés receptek a nyárra:

Puha cseresznyés piskóta

A nyár legcsodásabb süteménye a puha piskóta, amelyben a szezon épp aktuális gyümölcse csücsül. Ebből egész őszintén egy teljes tepsivel is meg tudnánk enni, annyira ...

Jéghideg sültmeggy-leves

A meggyleves örök nyári kedvenc, én magam is nagyon szeretem, persze a bennem élő leállíthatatlan alkotó vágy nem hagyja, hogy ne csináljak vele valami izgalmasat. Például a sütőben.

Fotók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippek, amelyektől könnyebb az élet:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...