A meggyleves abszolút klasszikusnak mondható, ezért még én sem mertem túlzásba vinni a vele való kísérletezést és átalakítást. Igazából csak arra a problémára szerettem volna megoldást keresni, ami mindig is megkérdőjeleztette velem a meggyleves szeretetét. Ez pedig nem más, mint a leves állaga: nekem mindig kicsit túl híg volt, nem elég meggyízzel, esetenként túl lisztes hatással. Nos, ezekre most mind egy lépésben találtam megoldást, mindjárt mondom, mi az.
Süssünk, ne főzzünk!
Ugyan a főzés többször elsőbbséget élvez a konyhánkban, mint a sütés (mert gyorsabb, effektívebb, könnyebb módszer), rengeteg olyan eset van, amikor jobban járnánk, ha főzés helyett sütnénk.
A sütés során sokkal mélyebb, karakteresebb ízek alakulnak ki, míg elérhetjük ugyanazt az állagot, amit főzéssel is.
Gyakran szeretem kitenni a gyümölcsöket a sütő hőjének, mert nagyon szeretem, amit a forróság tesz velük. A meggyleves esetében is inkább félretettem a főzést, és a sütőt kapcsoltam be, a következők történtek:
- a meggyszemek kellemesen, enyhén megpirultak, ízük elmélyült
- egy kevés levet eresztett a gyümölcs, ami lazábbá tette a leves állagát
- megpuhultak a meggyszemek, olyanok lettek, mint főzve
Tejföl igen, liszt nem
Szinte mindent megtartottam a klasszikus ízekből (a meggyhez citromlé, méz, szegfűszeg és fahéj került), egy hozzávalót leszámítva. A lisztet sosem szerettem a gyümölcslevesekben, mert bármennyire is próbálja elrejteni az ember, a jelenléte ugyanúgy érezhető.
Ezért a leveshez egy kis tejfölt tettem, ezzel selymesítettem, krémesítettem, a lisztet pedig teljesen elhagytam. Így is kellően sűrű volt az állaga, mert a leturmixolt gyümölcsök nem hígították fel túlságosan.
Turmixolva, jéghidegen
A megsült gyümölcsök egy részét érdemes félretenni, hogy ne egy krémlevest kapjunk, hanem jobban hasonlítson a végeredmény a klasszikus meggylevesre. A többi gyümölcsöt a kisült lével és tejföllel leturmixoljuk, majd mehet az egész a hűtőbe, ahol jéghidegre hűtjük a levest.
Én egy nagy gombóc vaníliafagylaltot tettem az istenien krémes, savanykás, és összességében a klasszikusra hajazó leves közepébe. Így már teljesen elégedett voltam a meggylevessel: ízes volt, sűrű volt, minden volt, ami ezen a nyáron örömet okozhat.
Készítsünk jéghideg sültmeggy-levest!
Hozzávalók: 1 kg meggy, 4 ek méz, fél citrom leve, 1 tk fahéj, 1 tk szegfűszeg, 100 g tejföl, vaníliafagylalt
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy nagy sütőtálba tesszük. Rácsorgatjuk a mézet, ráfacsarjuk a citrom levét, és ízesítjük a fűszerekkel. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 20 percig sütjük.
A sült meggy 1/3-át kihalásszuk a tálból, a többit pedig a lével együtt egy turmixgépbe tesszük, és krémesre dolgozzuk. Hozzáadjuk a tejfölt is, és ezzel is összedolgozzuk.
A maradék egész meggyeket elkeverjük a krémes levessel, és az egészet hűtőbe tesszük, amíg teljesen le nem hűl. A meggylevest jéghidegen, vaníliafagylalttal tálaljuk.
A jéghideg sültmeggy-leves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas, nyári íz és recept: