Így főzz tökéletes meggylekvárt+így dobd fel izgalmas ízekkel

Ugyan már a végét járja a meggyszezon, egy ládával talán még pont tudunk majd zsákmányolni a piacon. Ilyenkor legalább már a gyümölcs ára is kedvezőbb, tökéletessé téve azt a befőzésre. Jöjjön a legízesebb meggylekvár receptje, amibe egy kis extra is került!

Nyáron egymást váltják egymást a zamatos, lédús gyümölcsök, így a bőség zavarában előfordulhat, hogy csak kapkodni tudjuk a fejünket. Eper, málna, cseresznye, meggy, barack: oly' gyorsan jönnek-mennek a napfényes évszak kincsei. Élvezzük ki őket frissen, amíg csak lehet, utána pedig gondoljunk az előttünk álló hosszú évre: főzzünk lekvárt, mert nem mindig lesz bőség és napfény és lehetőség. Készítsünk dzsemeket, most aktuálisan éppen meggyből.

Az alábbi receptből elleshetjük a meggylekvár tökéletes elkészítési módját, sőt, azt is, hogy mi minden kerülhet még az üstbe a gyümölcsön és a cukron túl.

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár receptjéért kattints a képre!

Minden az arányokon múlik

Házi lekvárt két okból készít az ember: egyrészt azért, mert olcsóbb és finomabb választás a boltinál, ezen túl pedig azért is, mert a saját konyhájában a saját ízlése szerint alakíthat mindent az állagtól kezdve, a cukormennyiségen át egészen az extra ízesítésig.

Ahhoz, hogy meg tudjunk felelni az első oknak, érdemes odafigyelnünk a cukor-gyümölcs arányra. Ne főzzük túl édesre, hagyjuk érvényesülni a gyümölcs természetes ízét.

Jelen recept 1,5 kilogramm gyümölcshöz 500 gramm cukrot tesz, ami nagyjából 300-330 gramm cukrot jelent kilónként. Ez az arány kellemesen, de nem túlzóan édes dzsemet eredményez, érdemes tartani magunkat hozzá.

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár receptjéért kattints a képre!

Egy új ízvilág

A házi lekvárkészítés második okát vegyük most sorra: nevesen az állag és az ízesítés saját kezű alakítását. A meggylekvár hagyható teljesen darabosra is, ilyenkor rusztikusabb eredményt kapunk. Azonban, ha fontos nekünk az egyszerű kenhetőség (piskótákba, pirítósokra), akkor bátran turmixoljuk le egy részét: ekképpen egyszerre kapunk sima állagot és apró darabkákat is.

Láthatjuk a recept hozzávalóit mustrálva, hogy a gyümölcsön és cukron túl bizony más alapanyagok is landoltak a fazékban. Érdemes lehet citrusokkal és fűszerekkel kísérletezni, ugyanis ezekkel nagyszerűen feldobhatjuk a szerény, szimpla gyümölcsaromát.

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár receptjéért kattints a képre!

A grapefruit-kardamom kombóján túl dolgozhatunk például naranccsal és fahéjjal, esetleg szegfűszeggel is. A bátrabbak akár étcsokoládét is főzhetnek a dzsembe.

Főzzünk grapefruitos-kardamomos meggylekvárt!

Hozzávalók:

1,5 kg meggy, 1 db grépfrút, 0.5 kg befőzőcukor, 1 ek zöld kardamom

A tisztított, magozott meggyet 20 perc alatt összefőzzük a grapefruit kifacsart levével.
A meggyet ezután leturmixoljuk, de ne teljesen egyneműre, akkor az igazi az állaga, ha maradnak benne darabkák.

Hozzáöntjük a cukrot, és hozzáadjuk a kardamomot - ha nem akarjuk utólag keresgélni a lekvárban, érdemes teatojásba tenni. Így főzzük 5-10 percet.

A kész lekvárt még forrón belekanalazzuk az előzőleg sterilizált üvegekbe, majd 10 percre fejjel lefelé fordítjuk őket.

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár receptjéért kattints a képre!

A grapefruitos-kardamomos meggylekvár teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Egy halom másik nyári recept vár arra, hogy elkészítsd:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...