Nyáron egymást váltják egymást a zamatos, lédús gyümölcsök, így a bőség zavarában előfordulhat, hogy csak kapkodni tudjuk a fejünket. Eper, málna, cseresznye, meggy, barack: oly' gyorsan jönnek-mennek a napfényes évszak kincsei. Élvezzük ki őket frissen, amíg csak lehet, utána pedig gondoljunk az előttünk álló hosszú évre: főzzünk lekvárt, mert nem mindig lesz bőség és napfény és lehetőség. Készítsünk dzsemeket, most aktuálisan éppen meggyből.
Az alábbi receptből elleshetjük a meggylekvár tökéletes elkészítési módját, sőt, azt is, hogy mi minden kerülhet még az üstbe a gyümölcsön és a cukron túl.
Minden az arányokon múlik
Házi lekvárt két okból készít az ember: egyrészt azért, mert olcsóbb és finomabb választás a boltinál, ezen túl pedig azért is, mert a saját konyhájában a saját ízlése szerint alakíthat mindent az állagtól kezdve, a cukormennyiségen át egészen az extra ízesítésig.
Ahhoz, hogy meg tudjunk felelni az első oknak, érdemes odafigyelnünk a cukor-gyümölcs arányra. Ne főzzük túl édesre, hagyjuk érvényesülni a gyümölcs természetes ízét.
Jelen recept 1,5 kilogramm gyümölcshöz 500 gramm cukrot tesz, ami nagyjából 300-330 gramm cukrot jelent kilónként. Ez az arány kellemesen, de nem túlzóan édes dzsemet eredményez, érdemes tartani magunkat hozzá.
Egy új ízvilág
A házi lekvárkészítés második okát vegyük most sorra: nevesen az állag és az ízesítés saját kezű alakítását. A meggylekvár hagyható teljesen darabosra is, ilyenkor rusztikusabb eredményt kapunk. Azonban, ha fontos nekünk az egyszerű kenhetőség (piskótákba, pirítósokra), akkor bátran turmixoljuk le egy részét: ekképpen egyszerre kapunk sima állagot és apró darabkákat is.
Láthatjuk a recept hozzávalóit mustrálva, hogy a gyümölcsön és cukron túl bizony más alapanyagok is landoltak a fazékban. Érdemes lehet citrusokkal és fűszerekkel kísérletezni, ugyanis ezekkel nagyszerűen feldobhatjuk a szerény, szimpla gyümölcsaromát.
A grapefruit-kardamom kombóján túl dolgozhatunk például naranccsal és fahéjjal, esetleg szegfűszeggel is. A bátrabbak akár étcsokoládét is főzhetnek a dzsembe.
Főzzünk grapefruitos-kardamomos meggylekvárt!
Hozzávalók:
1,5 kg meggy, 1 db grépfrút, 0.5 kg befőzőcukor, 1 ek zöld kardamom
A tisztított, magozott meggyet 20 perc alatt összefőzzük a grapefruit kifacsart levével.
A meggyet ezután leturmixoljuk, de ne teljesen egyneműre, akkor az igazi az állaga, ha maradnak benne darabkák.
Hozzáöntjük a cukrot, és hozzáadjuk a kardamomot - ha nem akarjuk utólag keresgélni a lekvárban, érdemes teatojásba tenni. Így főzzük 5-10 percet.
A kész lekvárt még forrón belekanalazzuk az előzőleg sterilizált üvegekbe, majd 10 percre fejjel lefelé fordítjuk őket.
A grapefruitos-kardamomos meggylekvár teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Egy halom másik nyári recept vár arra, hogy elkészítsd: