A megfelelő folyadékfogyasztás titka: a változatosság

Gyakran fordul elő, hogy azért nem iszunk eleget, mert "unjuk" a vizet. Ez azonban nem jó döntés, egészségünk érdekében inkább igyunk változatosan! (X)

Arra hajlamosabbak vagyunk odafigyelni, hogy mit eszünk, azzal azonban már jóval kevesebbet foglalkozunk, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk egy nap. Nem iszunk, mert "nem vagyunk szomjasak", mert nincs kéznél innivaló, mert lusták vagyunk kimenni a teakonyhába és főzni egy teát, mert rohanunk egy megbeszélésre - ezerféle indokot tudunk találni arra, hogy miért nem iszunk. Nem egy olyan emberrel találkozom, akinek saját becslése alapján kb. napi fél -1 liter a folyadékfogyasztása.

Felnőttek számára az ajánlott napi folyadékbeviteli mennyiség 2-2,5 l. Bizonyos időszakokban, pl. nyáron vagy edzésnapokon is még ennél is többet szükséges inni.

Elméletben valószínűleg mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a legjobb folyadékforrás a víz. Kevesen vannak azonban, akik képesek napi 2-2,5 l vizet elfogyasztani - és akár ezért is nem isznak eleget, mert "unják" a vizet. Pedig a változatos folyadékfogyasztás, a különböző színek, ízek nagymértékben segítik a megfelelő napi folyadékmennyiség elfogyasztását.

Sertéstokány kapros galuskával

Találtam a szekrényben egy zacskó szárított kaprot, és eszembe jutott ez a recept. Nagyon szeretjük a túrót kaporral, mint pl. a kapros-túrós lepényt is.

A változatosság nem csak gyönyörködtet, hanem egészséges is!

  • Az persze elkerülhetetlen, hogy vizet igyunk. Szerencsénkre hazánkban számos jó minőségű, természetes ásványvízforrás van, amelyek gazdagok szervezetünk számára hasznos ásványi anyagokban és nyomelemekbenés kalóriamentesek. Az üzletek polcain ma már ízesített ásványvizeket is találunk, választhatunk ezek közül is.
  • Színben és ízben biztosítanak változatosságot a gyümölcs- és zöldséglevek. Ezek esetében csak azzal kell tisztában lennünk, hogy ezek nem energiamentesek (1-1 dl gyümölcslé, üdítőital kb. 20-45 kcal-t tartalmaz), azaz, ha valaki túlsúllyal küzd, esetleg valamilyen szénhidrátanyagcsere-zavara (pl. cukorbetegség, inzulin-rezisztencia) van, akkor ezek kalória- és szénhidráttartalmát a napi előírt mennyiségbe bele kell számolni. Cserébe választhatunk olyan termékeket, amelyek hozzáadott vitaminokat, ásványi anyagokat, élelmi rostot tartalmaznak, illetve szükség esetén csökkentett cukortartalmú vagy cukormentes, energiamentes édesítőszerrel készült változatokat.
  • Az üdítőitalok, ízesített teák ma már rendkívül széles választékban elérhetőek a boltokban. A gyümölcslevekhez hasonlóan itt is a kalória- és szénhidrátmennyiséget kell szem előtt tartani, szükség esetén figyelembe venni.

Egy spanyol kutatás eredményei szerint, a változatos folyadékfogyasztás akár 50%-kal (!) is megnövelheti a napi folyadékbevitelt. Tehát ahelyett, hogy nem iszunk, mert "unjuk" a vizet, inkább igyunk változatosan, és így segítsük szervezetünk egészséges működését!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...