Megfázásra C-vitamint? Vagy mégse?

Az igazi nyárimádók nehezen fogadják el, ha itt az ősz:  nem kell pulcsi, még ma utoljára szandálban megyek dolgozni. Ismerős? Reggel aztán kapar a torok – elő a C-vitaminnal!

Ha közeleg a hideg, sokan automatikusan C-vitamint vásárolnak, hogy elkerüljék a megfázást. De honnan ez a lelkesedés, ha általános iskolás korunk óta tudjuk, hogy a C-vitamin hiánya skorbutot okoz (amiben a matrózok meghaltak), és nem pedig immungyengeséget?

Linus Pauling Nobel-díjas kémikus az 1970-es években azt állította, hogy a nagy dózisban adott C-vitaminnal egyrészt megelőzhető a megfázás, másrészt a már megkezdődött betegség lefolyása enyhébb és gyorsabb lehet. Könyvében napi 1-18 gramm (azaz 1000-18000 mg!) C-vitamin bevitelét javasolta. Harminc kutatás eredményeire hivatkozik, ám az nem derül ki, hogy milyen alapon válogatott, és milyen minőségű kutatásokat vett alapul.

A megadózisú C-vitamin-terápia hívei számára Paulingot a Nobel-díja teszi hitelessé, azonban nem árt tudni, hogy a díjat nem a C-vitaminnal kapcsolatos munkásságáért kapta, hanem a kémiai kötések vizsgálatáért. Több szkeptikus az úgynevezett Nobel-betegséget „elkapó” tudósok közé sorolja, vagyis azok közé, akik a díj elnyerése utáni kutatásaikkal megkérdőjelezhető vagy hamisnak bizonyuló következtetésekre jutottak, vagy egyenesen áltudományos tanok terjesztéséhez adták nevüket.

Petrezselymes kivi

Télen vitaminbomba, nyáron frissítő. Segal Viktor nemrég megjelent könyvében bukkantam erre a meghökkentő párosra. Kedvencem lett.

Kétségtelen, hogy a C-vitaminnak szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, mivel hiányában egyes fehérvérsejt-típusok működése korlátozódik. Egy összegző tanulmány ötvenhat olyan vizsgálat eredményeit összesítette, amelyekben a C-vitamint megfázás megelőzésére vagy a tünetek csökkentésére alkalmazták. Az eredmények szerint a C-vitamin-fogyasztás nem csökkentette a felső légúti betegségek előfordulási gyakoriságát, csak azok között, akik nagyfokú fizikai igénybevételnek voltak kitéve (katonák, futók stb.). Ami a betegség lezajlását illeti, a tünetek súlyossága kis mértékben csökkent, a betegség időtartama pedig mintegy 8-13 százalékkal rövidült, ami statisztikailag ugyan létező, de összességében a beteg szempontjából alig érzékelhető különbség.

Normál esetben a kiegyensúlyozott étrend tartalmazza a szükséges napi C-vitamin-mennyiséget – ha megfelelő a friss gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk. Jelenlegi tudásunk szerint a C-vitamin rendszeres pótlása olyan esetekben indokolt, ha az étrenddel nem oldható meg a megfelelő vitaminbevitel. Ilyenkor a javasolható adag körülbelül 100 mg/nap. Napi 400 mg feletti bevitelnél nem növekszik érdemben a vér C-vitamin-koncentrációja.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...