Megfázásra C-vitamint? Vagy mégse?

Az igazi nyárimádók nehezen fogadják el, ha itt az ősz:  nem kell pulcsi, még ma utoljára szandálban megyek dolgozni. Ismerős? Reggel aztán kapar a torok – elő a C-vitaminnal!

Ha közeleg a hideg, sokan automatikusan C-vitamint vásárolnak, hogy elkerüljék a megfázást. De honnan ez a lelkesedés, ha általános iskolás korunk óta tudjuk, hogy a C-vitamin hiánya skorbutot okoz (amiben a matrózok meghaltak), és nem pedig immungyengeséget?

Linus Pauling Nobel-díjas kémikus az 1970-es években azt állította, hogy a nagy dózisban adott C-vitaminnal egyrészt megelőzhető a megfázás, másrészt a már megkezdődött betegség lefolyása enyhébb és gyorsabb lehet. Könyvében napi 1-18 gramm (azaz 1000-18000 mg!) C-vitamin bevitelét javasolta. Harminc kutatás eredményeire hivatkozik, ám az nem derül ki, hogy milyen alapon válogatott, és milyen minőségű kutatásokat vett alapul.

A megadózisú C-vitamin-terápia hívei számára Paulingot a Nobel-díja teszi hitelessé, azonban nem árt tudni, hogy a díjat nem a C-vitaminnal kapcsolatos munkásságáért kapta, hanem a kémiai kötések vizsgálatáért. Több szkeptikus az úgynevezett Nobel-betegséget „elkapó” tudósok közé sorolja, vagyis azok közé, akik a díj elnyerése utáni kutatásaikkal megkérdőjelezhető vagy hamisnak bizonyuló következtetésekre jutottak, vagy egyenesen áltudományos tanok terjesztéséhez adták nevüket.

Petrezselymes kivi

Télen vitaminbomba, nyáron frissítő. Segal Viktor nemrég megjelent könyvében bukkantam erre a meghökkentő párosra. Kedvencem lett.

Kétségtelen, hogy a C-vitaminnak szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, mivel hiányában egyes fehérvérsejt-típusok működése korlátozódik. Egy összegző tanulmány ötvenhat olyan vizsgálat eredményeit összesítette, amelyekben a C-vitamint megfázás megelőzésére vagy a tünetek csökkentésére alkalmazták. Az eredmények szerint a C-vitamin-fogyasztás nem csökkentette a felső légúti betegségek előfordulási gyakoriságát, csak azok között, akik nagyfokú fizikai igénybevételnek voltak kitéve (katonák, futók stb.). Ami a betegség lezajlását illeti, a tünetek súlyossága kis mértékben csökkent, a betegség időtartama pedig mintegy 8-13 százalékkal rövidült, ami statisztikailag ugyan létező, de összességében a beteg szempontjából alig érzékelhető különbség.

Normál esetben a kiegyensúlyozott étrend tartalmazza a szükséges napi C-vitamin-mennyiséget – ha megfelelő a friss gyümölcs- és zöldségfogyasztásunk. Jelenlegi tudásunk szerint a C-vitamin rendszeres pótlása olyan esetekben indokolt, ha az étrenddel nem oldható meg a megfelelő vitaminbevitel. Ilyenkor a javasolható adag körülbelül 100 mg/nap. Napi 400 mg feletti bevitelnél nem növekszik érdemben a vér C-vitamin-koncentrációja.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...