Most, hogy beköszöntött az ősz, és megérkezett a hidegebb, nyirkosabb idő, sokkal többen küzdenek megfázással, náthával és legyengült immunrendszerrel. Szerencsére a borzasztóan drága bolti multivitaminok helyett bevethetünk egy természetes (és finom!) csodabogyót is, mely támogatja a szervezet védekezőképességét, és kellemes ízével is elvarázsol. Hogy mi is ez? A csipkebogyószirup! - írja az Agrároldal.
Ha immunrendszer erősítéséről van szó, akkor a csipkebogyó talán az egyik legcsodálatosabb választás!
A kis bogyós gyümölcs tele van C-vitaminnal, egyes kutatások szerint tízszer több C-vitamin található benne, mint a narancsban. Ez már önmagában is fantasztikus, de emellett tele van flavonoidokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is, melyek segítenek a szervezet regenerálódásában, felveszik a harcot a szabad gyökökkel szemben, így hozzájárulva a gyulladások csökkentéséhez, és gyorsítva a gyógyulást.
Készítsünk belőle szirupot!
A szirup elkészítéséhez szükséged lesz 1 kg friss csipkebogyóra, 1,5 liter vízre, 500 gramm cukorra és egy citrom levére.
Első lépésként mossuk meg a csipkebogyót, majd vágjuk le a végeit. Ezután tegyük a gyümölcsöt a lábasba, öntsük rá a vizet, forraljuk fel, majd hagyjuk alacsony lángon lassan főni körülbelül 30-40 percig, amíg a csipkebogyók megpuhulnak.
Ha megfőttek, akkor vegyük le a tűzről, hagyjuk kihülni, majd szűrjük le egy finom szűrőn vagy gézlapon keresztül a levet. Ezután öntsük vissza a lábasba, adjuk hozzá a cukrot, forraljuk fel újra, és kevergesük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ezután mehet bele a citromlé, hogy megőrizze frissességet. Hogy besűrűsödjön, főzzük további 15-20 percig.
Még több az egészségről: