Megehető a lekvár, ha kicsit penészes? Itt a válasz!

Régóta él az a tévhit sokakban, miszerint ha lekanalazzuk a penészt a házi lekvár tetejéről, akkor az a továbbiakban még nyugodtan fogyasztható. Tényleg így van?

Az én nagymamám úgy tartja, hogy ha a házi lekvár tetején megjelenik egy kis penész, attól még az a lekanalazás után fogyasztható. Ha a pazarlás oldaláról nézzük, akkor jót teszünk, ha nem dobjuk ki a lekvárt, viszont élelmiszer-biztonsági szempontból lehet, hogy a nagyi tévúton jár.

Az elmúlt napokban több portál is foglalkozott a penészes lekvár témájával, ezért úgy döntöttünk, utánajárunk kicsit a kérdésnek: Megehető-e a penészes lekvár?

Megkerestük a NÉBIH-et (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal), ahol azt írták, hogy a penészes lekvár témája rendszeresen felmerül a fogyasztók körében.A hatóság épp az ilyen és ehhez hasonló általános élelmiszer-biztonsági tudnivalók bemutatása céljából indította el még 2013-ban az Ételt csak okosan! programját, ahol például a penészes élelmiszerek fogyaszthatóságáról is rengeteget megtudhatunk.

De, térjünk vissza a penészes lekvár problémájára. Mit tegyünk, ha penészes lett? A hatóság válasza egyértelmű: KI KELL DOBNI! Bár különböző penészfajták léteznek, és egy részük ártalmatlan (még az élelmiszergyártásnál is felhasználják őket), mások hosszabb fogyasztás után rákkeltőek lehetnek, fejlődési rendellenességet, a megbetegített szervezet ellenálló képességének csökkenését okozhatják, az idegrendszert károsíthatják, valamint egyéb tüneteket is okozhatnak.

Receptajánló:

Fűszeres szilvalekvár

Semmi ördöngösség nincsen benne, kezdők is bátran kipróbálhatják, nálam ez a recept a favorit. Kb. másfél liter lekvár lesz belőle.

Csokis-fahéjas szilvalekvár

Lekvárt szerettem volna főzni, és a férjemet kértem meg arra, hogy hozzon nekem ehhez szilvát. Amit hozott, azzal remekül lehetett volna csúzlizni, de sem étkezési célokra, sem egyébre ...

Rumos szilvalekvár

Idény nyáron sok lekvár/ dzsem készült már a konyhámban: cseresznyéből, eperből, sárgabarackból és fügéből. Persze a szilva sem maradhatott el. Annyira jól sikerült, hogy holnap ...

A penésznek vannak szabad szemmel látható, és láthatatlan részei is. Nem elegendő tehát a látható penészes részek lekanalazása, mert a toxinok attól még ott maradnak a lekvárban. Ezenkívül nem árt ellenőrizni a penészes termék közelében található élelmiszereket, ugyanis a penészgomba könnyen tovább szaporodik. Éppen ezért a hűtő, kamra takarítása is elengedhetetlen, ha penészes lekvárt találunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Díszített focaccia sajtkrémes alappal

Én a tésztából tettem el egy darabot, és fonást is készítettem rá. Tetszőlegesen díszítettem, saját ötlet alapján. Nagyon finom ízt ad neki a rozmaringág. Úgy összességében az ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!