Megdőlt az egyik legismertebb elmélet az allergiával kapcsolatban

Egy több évtizedes kutatásra cáfoltak most rá a tudósok, ami megváltoztathatja azt is, hogyan neveld a gyerekedet.

A higiéniahipotézis megdőlni látszik

Még a 80-as évek végén David Strachan kutató egy 17 ezer fővel végzett vizsgálat során azt figyelte meg, hogy a nagycsaládban felnőtt fiatalabb gyerekek ritkábban mutatnak súlyos allergiás tüneteket, mint a nagyobb család idősebb gyermekeivagy azok, akik eleve kisebb létszámú családban nőnek fel.

Hogy mi volt ennek az oka?

A szakember feltételezései szerint az, hogy a nagycsaládban felnőtt kisgyerekek többször találkoznak olyan anyagokkal, amelyek allergiát okozhatnak, és a kevésbé higiénikus körülmények arra tréningezik az immunrendszerüket, hogy ellenállóbbá váljanak a fertőzésekkel és az allergiákkal szemben. Ezért hívják ezt az elméletet higiéniahipotézisnek – írja a 24.hu.

Most azonban kiderült, valószínűleg hamis ez a feltételezés.

A kórokozók által okozott fertőzések és az allergia kialakulása ugyanis nem feltétlen hozható összefüggésbe egymással.Sőt, dán, finn és brit kutatások azt mutatták ki, hogy ez pont fordítva igaz:

A fertőzéseknek egyáltalán nincs közük az allergiához, viszont "cserébe" még az asztma kialakulását is elősegíthetik.

Tehát Strachan elmélete megbukott, bár volt benne némi igazság, ha azt nézzük: a gyerekeknek jót tesz, ha más kórokozókkal is találkoznak.

A veszélytelenebb baktériumok és gombák például elősegítik az immunrendszer gyorsabb és hatékonyabb fejlődését, különösen gyerekkorban. Azok, akik városi környezetben közelebb élnek egy parkhoz vagy erdőhöz például, általában egészségesebbek. Szakértők szerint ez azért lehetséges, mert ezek az emberek több olyan kórokozóval is kapcsolatba kerülhetnek, amelyek nem humán patogének, tehát nem embertől származnak,emiatt az immunrendszerük könnyebben képes megkülönböztetni a tényleg ártalmas kórokozókat az olyan pollenektől, amelyek bár teljesen ártalmatlanok, mégis allergiát okozhatnak.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapkép: iStock

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...