Megdöbbentő számok! Ennyi rovarirtót tartalmaznak kedvenc zöldségeink és gyümölcseink

A zöldségek esetében a vizsgált minták 43,3%-a tartalmazott valamilyen növényvédőszer-maradékot.

Megdöbbentő adatokat közölt egy francia civil szervezet arról, hogy mennyi rovarirtó szert eszünk meg a zöldségeinkkel és gyümölcseinkkel. Az "Eljövendő generációk" nevű csoport2012-2017 között 18-féle gyümölcsöt és 32-féle zöldséget vizsgáltak meg. A gyümölcsminták 71,9 %-a tartalmazott permetezőszer-maradványokat, ennek 2,9%-a átlépte a megengedett mértéket - írja a Le Monde beszámolója alapján az Agrárszektor.

A zöldségek esetében valamivel jobb volt a helyzet. A minták 43,3 %-a tartalmazott valamilyen növényvédőszer-maradékot, ebből 3,4%-a volt a határérték felett. Az Eljövendő generációk szervezet 18 hónappal korábban is kiadott egy hasonló jelentést, amiben pontosan leírják, hogy mely zöldségek és gyümölcsök a legszennyezettebb.

Gyümölcsök növényvédőszer-szennyezettsége:

  • cseresznye - 89 %-ban tartalmazott rovarirtó szert,
  • mandarinfélék - 88,1%,
  • szőlő - 87,3%,
  • pomelo - 86,3%,
  • barack és a nektarin - 82,9%,
  • eper - 82,9%
  • narancs 81,2%)
  • szilva (50,8%),
  • avokádó (27,8%)
  • kivi (25,8%).

Zöldségek növényvédőszer-szennyezettsége:

  • petrezselyem zöldje - 84,9 %,
  • petrezselyem gumója - 82,5%,
  • fűszernövények - 69,3%,
  • endívia - 67,2%,
  • fejes (kerti) saláta - 66,5%,

A legkevesebb növényvédőszer-maradványt a retek (6,9%), a spárga (2,1%) és a csemegekukorica (0,8%) tartalmazta.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

A legegyszerűbb sajtos rúd

Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!