Megdöbbentő, ennyi élelmiszert dobnak kukába a magyarok

Tömérdek mennyiségű élelmiszer kerül a kukába. A Nébih elkészítette első élelmiszer-hulladék-felmérését, s drámai számokat közölt. Ennyit pazarol a magyar...

68 kilogramm az évente egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyisége Magyarországon, ennek pedig csaknem a fele tényleges pazarlás - derül ki aNemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) első részletes élelmiszer-hulladék-felméréséből. Ezzel az uniós átlagot is túllépjük, 39 kilogrammal(!!!). Az EU-s támogatással, Maradék nélkül című program keretében végzett közvélemény kutatásból az is kiderül, hogy a legmeghatározóbb elkerülhető élelmiszerhulladék a kész ételekből megmaradt ételmaradék (40,08%).

Mit dobunk a kukába:

  • sütőipari termékek, elsősorban kenyér, kifli, zsemle, kalács)- 19,63%
  • friss zöldségek - 9,10%
  • tejtermékek - 8,79%
  • friss gyümölcsök - 7,81%
  • ásványvizek, üdítők - 5,79%
  • feldolgozott húsok - 2,25%
  • konzervek, savanyúságok - 2,12%

A Földművelésügyi Minisztérium MTI által kiadott közleménye szerintaz elpazarolt élelmiszerekből 400-450 ezer rászoruló étkeztetését lehetne fedezni, és fejenként évi 10-12 ezer forint fölösleges kiadást lehetne elkerülni.

A Nébih két lépcsőben végezte kutatását. 2016 utolsó negyedévében 1002 fő bevonásával végzett kérdőíves, fogyasztói felmérést, illetve 100 család közreműködésével a magyarországi háztartások gyakorlatát is vizsgálta. A válaszadók meghatározó hányada az élelmiszerpazarlást egy Magyarországot is komolyan érintő problémának tekinti.

Jelentős félreértés figyelhető meg a vásárlók ismereteiben az élelmiszerek minőségmegőrzési idejét tekintve.A válaszadók közel 60%-a gondolja úgy, hogy az 1 hete lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszer elfogyasztása már élelmiszerbiztonsági kockázattal jár, mindössze a megkérdezettek 28,03%-a fogyasztana el ilyen terméket, bár a Nébih az elmúlt években hangsúlyosan szétválasztotta a fogyaszthatósági idővel és a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékeket a kommunikációs tevékenysége során. Ha a tartós élelmiszert a háztartásunkban „tároljuk túl”, és nem volt felbontva, mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát, hiszen ezekre a termékekre nem jellemző a mikrobiológiai kockázat. A fogyaszthatósági idővel rendelkező (vagyis romlékony) termékek esetében azonban kerülni kell a lejárt termékek fogyasztását.

A Nébih a Maradék nélkül programmal szeretné felhívni a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémakörére és hosszú távon elősegíteni a magyar vásárlók magatartásának tu­datosabbá válását.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

A szavatossági időn túl

Megvásárolt élelmiszereink jelentős része a kukában végzi, pedig a szavatossági idő lejárta után legtöbbjük még egy jó ideig fogyasztható lenne.

admin
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...