Még jövőre is jó lesz a dió, ha így teszed el - Darálva és egészben is felhasználhatod

Hántolt, darált, vagy egész diót is eltehetsz, és akár hónapok múlva is felhasználhatod. Így tedd el, hogy biztosan elálljon a dió.

A dió finom a süteményekben, húsokhoz, vagy egyszerűen magában, nassolni valónak is. Ha nagyobb mennyiségű diód van, érdemes eltenned, mert még hosszú hónapok múlva is felhasználhatod.

Hántolt dió

Akár egészben, akár hántolt formában szeretnéd eltenni a diót, mindenképpen ki kell szárítanod. Ha hántolt diót szeretnél eltenni, a pucolást követően az első mozzanat a szárítás, amit hűvös, de száraz helyiségben konyharuhára vagy abroszra szétterítve végezz. A dió néhány nap alatt kiszárad, ezután tedd alaposan eltörölgetett, száraz befőttes üvegekbe vagy tartókba és csavarj rájuk légmentesen záródó fedelet. Az üvegekbe zárt diót hűvös helyen tárold, teheted a hűtőbe, sőt, a fagyasztóba is.

Darált dió

A darált dió helytakarékos megoldása a dió konzerválásának. A folyamat ugyanúgy, mint az előző esetben a pucolással és a szárítással indul. Ha kiszáradt a dió, daráld le, majd légmentesen záró üvegekbe, dobozokba töltsd. A hántolt dió mintájára a hűtőt és a fagyasztót használd tárhelyként, azonban arra ügyelj, hogy a tároló edény fedele valóban légmentesen zárjon, máskülönben a dió hamar átveszi a hűtőben tárolt többi élelmiszer ízét.

Dió-csokoládés kocka

Nem lenne a nevem Chococat, ha az oldalra feltöltött első receptem nem a kedvenc diós-csokis sütim lenne, ami egyben a legelső süti is, amit elkészítettem. Nem véletlenül :) Ugyanis ennek ...

Dió mousse

Ezt a finom desszertet elkészíthetjük egy nappal korábban, tálalás előtt megszórjuk a karamellizált-dióval. Az erdeti receptben pekándióval készült ez a finom mousse, de nekem sajnos ...

Egész dió

Ha családi házban élsz, akkor az egész dió szárítására a legideálisabb hely a padlás, de társasházban a fedett terasz is megfelelő. Az egész dió szárításánál az a lényeg, hogy szellős, de az időjárás viszontagságaitól fedett és a szoba hőmérsékletnél alacsonyabb hőfokkal rendelkező helyet találj. Terítsd szét a diót és hagyj időt a száradásra, azonban néhány naponta forgasd át, nehogy bepenészesedjen. Mivel ez a művelet időjárásfüggő is, ezért ha gyakran esik az eső, akkor akár 1,5 hónapot is igénybe vehet, amíg kiszárad a dió. A száradást követően tedd a diót hálós zsákba, és akaszd fel az éléskamrában.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Mákos-málnás vaníliás mousse torta

Sütésben gyakorlott, tapasztaltabb embereknek ajánlom a torta elkészítését. Sok apró részből áll, ami külön odafigyelést igényel. Fontos a megfelelő dermesztés, pihentetés. Megéri ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...