„Medvemenü” medvetalppal

„Medvemenüt” próbáltunk összeállítani unokámmal, és végül arra jutottunk, hogy a mackóknak is a mézes krémes és a medvetalp lehet a kedvencük.

Előző blogbejegyzésemben kiindulópontként elfogadtuk, hogy a medvehagymát szeretik a medvék. A sajtkérdést is megoldottuk, de a medvecukor ügyében unokám hajthatatlannak bizonyult. Szerinte ugyanis kizárt, hogy azt a mackók szeretnék, az övéi például utálják. Nem nagyon győzködtem, mert nekem sem kedvencem a medvecukor, vagyis bocskorszíj. Annyi engedményt tettünk, hogy amiből készítik, vagyis az édesgyökeret, lehetséges, hogy szívesen fogyasztják a mackók. A medvecukor-funoktól ezúttal elnézést kérünk! A leginkább elterjedt ánizsoson kívül létezik persze többféle, akár még szerethető ízesítésű is, attól függően, milyen adalékot kevernek az alapmasszához, ami édesgyökér-kivonatból, cukorból, keményítőből áll.

Hogy tovább haladjunk, innen már egyenes és rövid úton jutottunk el a nagy kedvencig, a mézig. Mert az ugye vitathatatlan, hogy a medvék szeretik a mézet. Már a nevük is igazolja ezen megállapítás helyességét. A medve szláv eredetű szó, a medved, medvegy mézlátót, mézmutatót jelentett eredetileg. Valószínű, hogy mint totemállatnak, nem lehetett kiejteni a nevét, maradt tehát a körülírás. Ennek köszönhetően nevezték még fazékképűnek, kilincstérdűnek, cammogónak, hosszúgyapjasnak, erdei papnak, fekete fickónak, barnának és persze mézestenyerűnek.

Mézes krémes recept

A méznél mi is leragadtunk, és megállapítottuk, hogy megszámlálhatatlanul sokféle, mézzel készülő étel létezik. Húsok, saláták, sütemények, de mind közül nálunk a mézes krémes az unokák nagy kedvence.

Most azonban folytattuk tovább a medvés körutat, és eljutottunk a medvetalphoz. Nos, azért ez okozott egy kis gondot – legalábbis nekem. Mert ugye létezik egy medvetalp nevű növény, ami saláta, leves, mártás, főzelék, sör alapanyagául szolgálhat. Ezt jó tudni, és alkalomadtán színesíthető vele az étrend – lehet, hogy a medvék is így gondolják, ennek nem jártunk utána. Van aztán a medvetalp süti, amit a medvemancs formája ihletett, és még alkalmas sütőformát is találtam, úgyhogy gyorsan nekiláttunk a sütésnek. Szerencsére. Mert már attól tartottam, hogy ráakad unokám a medvetalp rántva receptre, és akkor meglehetősen szomorúan végződik speciális gasztrotúránk. A recept részletes ismertetésétől inkább eltekintek. Így kezdődik ugyanis: „hozzávalók: egy medvetalp…”, az elkészítése pedig: „a medvetalpat leforrázzuk, megtisztítjuk a szőrpamacsoktól, majd páclevet készítünk”. Talán megértik, hogy arról sem szóltam, hogy a medvéből szalámit, konzerveket, kolbászt is gyártanak.

Így aztán, mikor kisült a medvetalp süti, a kedvenc mackót is asztalhoz ültettük, ő is kapott kóstolót, és unokám kérdésére, hogy ízlik-e neki, azt brummogta: igen.

Mari nagyi

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...