Ha van két csokor medvehagymád és 35 perced, főzd meg ezt a gnocchit

Szépen-lassan alakul a tavasz, piacra kerülnek az igazán ütős alapanyagok, amelyek véglegesen felráznak majd mindenkit a téli álomból. A hónap gyors receptje sorozat legújabb szereplője a pikáns medvehagymával alkot, ráadásul nem is akármit!

A gnocchi alapvetően burgonyából és lisztből készül, az alábbi recept így csak nagyon szegről-végről áll vele rokonságban. Leginkább a közérthetőség miatt kapta mégis az áprilisi hónap gyors receptje a gnocchi nevet, ugyanis az olasz malfatti csak szűkebb körökben ismert. És hogy mi az a malfatti? Lényegében egy elronthatatlan (olaszul szó szerint ezt jelenti a név: rosszul csinált) házi tésztagombóc, ami friss zöldeket és valamilyen tejterméket használ – ettől lesz a végeredmény olyan ellenállhatatlanul puha.

Medvehagymás-túrós gnocchi tejszínes szósszal és reszelt parmezánnal tálalva
A medvehagymás-túrós gnocchi receptjéért kattints a képre!

Házi tésztakészítés aprítógépben?

Tradicionálisan friss spenót és ricotta kerül a malfatti tésztájába, azonban annak érdekében, hogy a receptet most magyarosabbá és szezonálisabbá váljon, ezeket lecseréltem medvehagymára és savanykás tehéntúróra.

TIPP: ajánlott a medvehagymát előre blansírozni, egyrészt azért, hogy a gombócok íze ne legyen túl agresszív, másrészt, hogy a késes aprító pengéi könnyebben dolgozhassanak.

Minden más maradt az eredeti medrében: liszt, tojás, zsemlemorzsa és reszelt parmezán került még a masszába, amit a gyorsaság és a massza egységes állagának érdekében egy késes aprító állított össze.

Nézd meg videón is a medvehagymás-túrós gnocchi elkészítését:

Ezért nem szentírás a tészta receptje

Minden házi tészta készítése esetében fontos, hogy megengedőek legyünk a recepttel, a mennyiségekkel. Mivel nem minden alapanyag viselkedik ugyanúgy, illetve olyan külső tényezők is hatással vannak a végső állagra, mint a liszt minősége, a tojás mérete vagy a levegő páratartalma, a kezeinkre és szemeinkre kell hagyatkoznunk az összeállítás során.

Medvehagymás-túrós gnocchi tejszínes szósszal és reszelt parmezánnal tálalva
A medvehagymás-túrós gnocchi receptjéért kattints a képre!

Ha kell, korrigáljuk a túl nedves állagot liszttel, zsemlemorzsával, a túl szárazat pedig túróval, esetleg vízzel. Magához a formázáshoz is használjuk vizet: a csupasz tenyérhez nagyon ragad a massza, ami nemcsak esztétikai problémát jelent majd, hanem a gombócaink formázását is nagyban megnehezíti.

TIPP: egy csupasz felületű gombóc nehezen vesz fel kellő mennyiséget a szószból, mártásból. Hozzunk létre a medvehagymás gnocchik egyik oldalán egy mélyedést, amelyben megülhet majd az ízes, tejszínes szósz.

Medvehagymás-túrós gnocchi tejszínes szósszal és reszelt parmezánnal tálalva
A medvehagymás-túrós gnocchi receptjéért kattints a képre!

Itt a medvehagymás-túrós gnocchi teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A hónap gyors és olcsó receptje című sorozatunk folytatódik! Kövesd figyelemmel a Nosalty honlapját és közösségi oldalait a minden hónapban frissen megjelenő receptekért!

Fotók, recept és videó: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Duhaj-szelet (Benedek-szelet)

Ha már egyszer van Kati- és Lajcsi-szelet, gondoltam, én is bedobom a nevem a kalapba, pontosabban a rólam elnevezett süteményt. Alternatív neve azért lett duhaj, mert kakaós piskótájában ...

Húsvéti főtt sonka

A húsvéti sonka elkészítéséhez megannyi módszert, praktikát és trükköt kifejlesztettek már, amelyek (jobb esetben) mind puha, omlós és ízletes végeredményhez vezetnek. Épp ezért ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!