A medvehagyma kétség kívül a tavasz egyik hírnöke - mesés íze, sokrétű felhasználhatósága és pozitív élettani hatásai mellett valószínűleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy annyira népszerű. Én legalábbis nem nagyon találkoztam még senkivel, aki ne szerette volna.
Tulajdonképpen bármi készülhet belőle, de karakteres íze miatt érdemes rá fókuszálni abban a fogásban, amibe beletesszük, és olyan semleges ízű ételekkel összehozni, amik engedik érvényesülni. Hogy ez egy laza túró, egy friss tavaszi levelekből álló saláta vagy egy könnyű zöldségkrémleves, az tényleg csak az ízlésünkön meg a hűtő tartalmán múlik.
Én most egy viszonylag gyors, nem túl macerás, de annál mutatósabb tavaszi csirketekercset hoztam nektek. Biztos vagyok benne, hogy valahol, valamilyen formában kifejtettem már nektek, hogy amúgy nem vagyok a csirkemell legnagyobb barátja, de bizonyos helyzetekben, például, mikor tök mindegy, csak valamilyen hús kerüljön bele alapon készítek egy fűszeresebb, szószosabb ételt, akkor jöhet. Úgy magában a mozzarellát sem kedvelem túlzottan - kivéve, ha valami nagyon friss, nagyon téphető, nagyon olasz verzióba futok bele, de az azért nem annyira gyakori. A mindenhol kapható olcsóbb darabok viszont tökéletesek arra, hogy az olvadós, nyúlós sajt iránti legyőzhetetlen rajongásunkat kiéljük, de mégsem szólnak bele nagyon az ízekbe.
Egy egyszerű tavaszi medvehagymás ételhez mind a kettő tökéletes - van benne hús, olvadós sajt, de mégis a medvehagyma összetéveszthetetlen és tavasz hangulatú íze érvényesül. Az előkészítés - mármint a csirkemell felvagdosása és kilapítása, majd megtöltése és feltekerése - hamar megvan, és onnantól már csak alufóliába kell tekernünk, és mehet is a sütőbe. Az alufóliának köszönhetően nem fog kiszáradni, és mivel extra zsiradék sem kell hozzá, még az is nyugodt szívvel ehet belőle, aki így tavasz táján kicsit ráparázott a csípő környékén tanyázó karácsonyi bejglire. Ha salátával és egy pohár könnyű, száraz fehérborral fogyasztjuk, akkor biztosan a medvehagymakorszak egyik legjobb fogását tettük az asztalunkra.