Medvehagyma unoka módra

„Medvés” napjaink vannak mostanában – gondolom, még sokaknak, a medvehagymának köszönhetően. Unokám kérdése így hát nem is különleges: Miért medvehagyma a neve?

A kézenfekvő felelet erre mi más lehetne: mert szeretik a medvék. Szerencsére ezt a választ elfogadja, hisz megjött a tavasz, előbújt a medve – és a hagyma is. Az erdőben kóborló mackót pedig terített „asztal” várja a fák alatt. És ebben nincs semmiféle nagyis trükk vagy átverés, tényleg úgy tartja a fáma, hogy a medvék a föld alól is kiássák a hagymát – nekik is kell a vitamin. Mi több, a vaddisznók is kedvelik, de ebbe most nem megyünk bele. Mint ahogy eltekintek többi népies nevének taglalásától is, úgymint kígyóhagyma, jurda, sási hagyma, sajamás vagy sarima. Egyedül a vadfokhagyma gazdagítja a szókincset. Ez érthető, nem kell magyarázni, inkább a receptre koncentrálunk, mert pogácsát sütünk.

Medvehagymás chillis-sajtos pogácsa recept

De nem úszom meg ennyivel. Újra el kell mesélnem a medvés szederszedéses történetet, aztán jön a következő kérdés: – A sajtot is szeretik a medvék? – Nem hiszem – mondom, majd visszakérdezek: – Miért jutott eszedbe? – Mert van medvesajt meg mackósajt is a boltban, pedig a medvék nem is vásárolnak.

Nincs mit tenni, megadom magam. Annyit tudok, hogy a medvesajt volt előbb, de többet nem. Amíg pihen a tészta, lássuk a medvét! A Pannontej honlapjáról minden kiderül. Szóval a medvesajt névadója és készítője Stauffer Frigyes, aki Svájcból Magyarországra telepedett az 1900-as évek elején. Azóta készül a medvesajt rendületlenül, illetve mégsem, mert 1945 után az államosítás véget vetett a medvének. Mivel védett márkanév volt, csak mackó néven gyárthatták tovább. Aztán eltelt még jó pár év, és újra visszatérhetett a medve – de maradt a mackó is. És hogy miért medve a neve? Az úriember anno a berni kantonból érkezett, melynek címerállata a medve. Végül abban egyeztünk meg unokámmal, hogy a svájci medvék szeretik a sajtot. (Szerintem jobban szeretnék a tehenet, de semmi horror, itt megállunk!)

Persze sorjáztak tovább a kérdések, de most befejezem az írást, jövő héten folytatom, hiszen javában tart a medvehagymaszezon. Jelentem, a pogácsa isteni lett – és elfogyott!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...