A medvehagyma kiváló társnövény a kertben, a legtöbb virágra jó hatással van, védi őket a kártevőktől és betegségektől.
8 gyönyörű recept, amiben a medvehagymáé a legjobb főszereplő díja
A tavasz első (ehető) hírnőke a medvehagyma, buja zöld leveleit érdemes rövid szezonjában mindenbe beletenni, az édességeken kívül, természetesen: mehet salátákba, kencékbe, rakottasokba, egytálételekbe, húsokra, fasírtokba, pestóba, tésztára is! Mutatunk pár gyönyörű, szemnek-szájnak kedves medvehagymás receptet!
Nosalty10 medvehagymától illatos fogás, ami az idei szezonban kötelező
Már bújnak elő az üde, tavaszi földből az első medvehagymalevelek, szedjük, vegyük őket bőséggel, majd főzzünk belőlük mindenféle, fokhagymás frissességtől robbanó fogást. Íme, ehhez a kalandhoz pár ötlet!
Nosalty5 medvehagyma-lelőhely országszerte, ha te magad szednéd
A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!
NosaltyÍgy termessz otthon medvehagymát!
Ha saját magad által termesztett medvehagymát szeretnél látni a kertedben, akkor az alábbi lehetőségek közül választhatsz:
- nyár elején gyűjtsd be a magokat, amelyeket elvetsz a kertedben. A töveket egymástól 15-20 centiméter távolságra és 5 centiméter mélyen ültesd. Ültetés után figyelj a rendszeres öntözésre. A növény az első évben indul fejlődésnek, a következőtől pedig már szaporodni is elkezd.
- a nyár folyamán kiásod a növény gyökerét, és rögtön átülteted a kertedbe. A következő évre már lesz is medvehagymád.
A növény félárnyékos, fák alatti részeken, érzi jól magát de ott is fellelhető, ahol jól átnedvesedett a talaj. A friss leveleket érdemes még a virágzás előtt leszedni, mert a virágzás után a leveleknek erős fokhagymaillatuk lesz, és csökken a vitamintartalmuk is.
Sokoldalúan felhasználható és egészséges
A medvehagyma levelei nyersen vagy főzve is fogyaszthatóak, a fokhagymához hasonló az ízük, és kiváló alkotórészei salátáknak, leveseknek, de más ételek ízesítéséhez is felhasználható.
A medvehagyma gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ugyanakkor nagyon jó antioxidáns, és védi a szervezetet a szabadgyököktől. Aktiválja a falósejteket, csökkenti az LDL-koleszterinszintet, és megakadályozza a plakkok és vérrögök képződését.

A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a medvehagyma az egyik leghatásosabb természetes vérnyomáscsökkentő, ezáltal pedig a stroke és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. Frissen felhasznált levelei tisztítják a vesét és a húgyhólyagot is.
Olvass még egészséges növényekről:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!