A legegyszerűbb, gyors, akár hét közben is elkészíthető krémleves burgonyából készül. Ahhoz, hogy a középmezőnyből kitűnjön, adjunk hozzá egy szép szál póréhagymát, ízesítésképpen pedig pár levél medvehagymát is turmixoljunk hozzá. Ez nemcsak az ízén, a színén is dob.
Vajon pároljuk egy kevéskét a pórét, hozza ki az édességét teljesen, aztán adjuk hozzá a pucolt, kockázott burgonyát, sózzuk borsozzuk, és engedjük fel úgy vízzel, hogy éppen ellepje. Főzzük puhára, majd ízlés szerint dobjunk bele pár aprított medvehagyma levelet. Aztán kevés tejszínnel krémesítsük. Nem kell bele sok medvehagyma, csak ízesítésként alkalmazzuk. Nagyobb mennyiségben olyan agresszív lesz, hogy átveszi az irányítást, és mást már nem enged érvényesülni maga mellett.
Tipp: kis mennyiségben nem érdemes készíteni, mert nagyon eteti magát!
A leves tetejére mehet egy kis fűszerolaj, ebbe rejtsük a sok-sok medvehagyma ízt, így ha valakinek nem volt elég erős a leves, ezzel turbózhatja. Ha az érzékeny levelű medvehagyma kezdi egy kicsit megadni magát, fonnyadozik, akkor ezzel a módszerrel megmenthetjük. Az aprítás után olajba fagyasztás sem rossz, de ez még ráadásul szép is. A hevített olajban megfuttatjuk a medvehagymát, majd összeturmixoljuk, és szűrőn átpréseljük, így nem maradnak benne szálak.
Tipp: használat előtt rázd össze, hogy még intenzívebb legyen a medvehagymás élmény!
Ha erdőben szeded, akkor mindig nagyon figyelj, a medvehagyma leveleit nagyon könnyű összetéveszteni a gyöngyvirágéval, az pedig mérgező!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: