Kiderült, komoly hátulütője lehet a mediterrán étrendnek

Egy új kutatás rávilágított, hogy ez az étrend is tartogathat kellemetlen meglepetéseket, ami az egészségünket illeti.

A mediterrán diéta papíron a legegészségesebb étrend, ennek ellenére van mégis egy nagy hátulütője, amit egy új kutatás alkalmával tártak fel. Az American Journal for Clinical Nutrition című tudományos szaklapban publikált Oslói Egyetem kutatócsoportja arra hívja fel a figyelmet tanulmányában, hogy a főként növényi alapú étrend miatt több növényvédő és rovarölő szer juthat a szervezetünkbe, mint a hagyományos étkezéssel.

Kiderült, komoly hátulütője van a mediterrán étrendnek

A rovarölő szerek szervezetünkre gyakorolt hatása még mindig nem teljesen tisztázott, rengeteg a kérdés velük kapcsolatban.

Egy vizsgálat például kimutatta, hogy a nem bio zöldségekből álló mediterrán étrend gyengítheti az immunrendszert, hatással lehet a termékenységre, és még a gyermekek növekedését is befolyásolhatja.

A szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy nem szabad, hogy ez elijesszen bennünket az egészséges életmódtól, hiszen mégiscsak ezek az élelmiszerek azok, amelyekkel teljessé tehetjük az étrendünket, és megvédhetnek minket a betegségektől és az elhízástól.

Ha szeretnénk kevesebb kemikáliát fogyasztani, akkor érdemes lehet néhány élelmiszerből biot fogyasztani, hiszen ezeknél az alapanyagoknál komoly szabályozás van az ilyen szeretek használatára.

Az alábbi 8 élelmiszerből jobb, ha a bio változatot választjuk:

Forrásunk volt.


Még több diéta:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...