Meddig tartható el a főtt tészta a hűtőben?

Szárazon évekig eláll a spájzban, de mi a helyzet a főtt tésztával a hűtőben?

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy a híres, jól bevett szaglásteszttel próbálta megállapítani, hogy a hűtőben felejtett tészta vajon jó-e még, vagy már ki kellene dobni. Megromlás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról beszélünk, és arról sem, hogy miből készült – más a „szavatossági ideje” egy saját kezűleg gyúrt levelestésztának, mint egy csicseriborsó-tésztának például, és még a saját készítésű és az üzletekben vásárolt között is van különbség. Érdemes jól meggondolni, hogy a furcsa állagú vagy szagú tésztát megesszük-e, mert nagyon kellemetlen tüneteket okozhat, ha mégis túlbecsültük, meddig jó.

via GIPHY

Ahhoz, hogy ne járjunk így, először is érdemes tudnunk, meddig tarthatók ela tésztákakkor, ha nem a hagyományos száraztésztáról beszélünk. Átlagosan elmondható, hogy a különböző tészták az alábbi időintervallumban tarthatók el a hűtőben:

  • friss saját készítésű tészta:4-5 nap
  • friss boltban vásárolt tészta:1-3 nap
  • megfőzött bolti tészta: 3-5 nap
  • hüvelyesekből készült tészta: 3-5 nap
  • gluténmentes tészta:3-5 nap
  • tortellini, vagy a többi töltött tészta: 3-5 nap
  • lasagna, vagy az ehhez hasonló tészták:5 nap

De honnan tudod megállapítani, hogy egy tészta megromlott? – kérdezhetnéd.

A válasz elég egyszerű, és nagyjából ugyanaz a szabály vonatkozik ide is, mint minden más, hűtőben tárolt élelmiszerre: ha ragad, ragacsos lesz, színtelenebb (szürkés árnyalatú esetleg), végső esetben pedig erőteljes lesz a szaga is, akkor már nem érdemes megenni. Ha pedig láthatóan van már rajta penész, nem is kérdés a dolog. Attól függően, hogy mivel készítetted el a tésztát, lehetnek más tünetei is a romlásnak – hiába jó még a tészta, ha a tojás, amit ráütöttél, már megromlott - összeszedhetsz tőle egy jó erős ételmérgezést.

via GIPHY

Szerencsére arra nincs külön szabály, hogy a tésztát hogyan kéne újramelegíteni: ha csak magában raktad el, néhány percig újra is főzheted, vagy mikrohullámú sütőben is melegítheted. Ha szószt is raktál el vele, akkor a szósz hozzávalóihoz képest érdemes lehet jobban figyelni.

Bár valószínűleg nem fogsz belehalni, ha megeszed, ételmérgezést azért kaphatsz a romlott tésztától. Ha nem lesz ennyire durva a vége, akkor is lehetnek emésztési problémáid: hasfájás, hasmenés, hányás jelentkezhet. Így, ha nem vagy benne biztos, hogy jó-e még az a tészta, inkább ne edd meg – nem éri meg a következő egy-két napot a vécéhez láncolva tölteni miatta.

Nosalty-tipp:

A tészta frissen a legjobb, szóval inkább csak annyit főzz egyszerre ki, amennyi el is fogy rögtön!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...