Meddig jó a száraztészta, az olaj, a sütőpor és a liszt? Így szelektálj a spájzban!

Mikor megy tönkre a liszt, meddig jók a fűszerek, és mennyi ideig használhatjuk fel az olajat gond nélkül? Így szelektálj, ha már azt sem tudod, mi mióta van a konyhapolcon!

Tedd a kezed a szívedre: ugye, neked is van olyan liszt, fűszer vagy tea a konyhaszekrényedben, aminek az idejét sem tudod, mikor vetted? Sokan akár évekig is tartogatjuk még azt is, aminek már rég lejárt a szavatossági ideje.

Te tudod, hogy pontosan mi minden van a konyhaszekrényedben?

Tény, hogy a felhalmozás nem egyik napról a másikra történik. Ha bevásárlás előtt nem nézünk körbe, mi is van otthon a konyhaszekrényben vagy a kamrában, könnyen elfelejtkezhetünk arról, miből mennyi van otthon. Így eshet meg, hogy több hónapra elegendő tészta tornyosul a szekrényben, a fűszerespolc is zsúfolásig tele, és a teák alapján akár teázót is nyithatnánk.

De hogyan álljunk neki a szelektálásnak? Először is kezdjük azzal, hogy minden fiókot kiürítünk – munkás, de csak így végezhetünk alapos munkát. Ha nagy a konyhád, vagy sejted, hogy sok a konyhaszekrény sarkában, legfelső polcán megbújó elfelejtett dolog, akkor oszd be egy hétre a szelektálást, a lényeg, hogy állj neki! Két dolgot azonban már az elején visszatehetsz: a cukor és a só, ugyanis ezek biztosan jók lesznek, amíg világ a világ.

Amin esetleg nem látod a szavatossági időt, azt a következők szerint szelektáld:

  • liszt: a finomliszt akár 2 évig is jó lehet, ha légmentesen záródó üvegben, dobozban tárolod, de a teljes kiőrlésű 2-3 hónapig jó csak, fagyasztóba téve pedig 6 hónapig.
  • fűszerek: a fűszerek rendszerint fél évig őrzik meg az aromájukat, de nyugodtan hagyatkozz az érzékszerveidre, és ha nem érzed az adott fűszer illatát, vagy az ízét, selejtezd ki.
  • konzervek: azok a konzervek, amelyeknek alacsony a savtartalma, akár 2-5 évig is jók lehetnek, ellentétben a például a paradicsomkonzervvel, ami körülbelül 1,5 évig áll el.
  • olajok: az olajok szavatossága körülbelül 1 év, de a szőlőmagolaj hamarabb megromolhat. Alapszabály azonban, hogy ha megváltozott az olaj illata és a színe, ne használd fel.
  • tea: a teák, gyógyteák sem állnak el a végtelenségig, ugyanis idővel veszítenek az antioxidáns hatásukból. Lehet, az ízük csak csekély mértékben változik, de 1 éven túl már kevésbé hatékonyak.
  • sütőpor: általában 6 hónapod van rá, hogy felhasználd. Onnan tudhatod, hogy a sütőpor, vagy a szódabikarbóna lejárt, hogy kellemetlen szaga lesz, és/vagy nem pezseg, amikor folyadékkal érintkezik.
  • tészta: a száraztészta légmentesen záródó tárolóban, fénytől védett, hűvös és száraz helyen akár 1 évig is elállhat.

Jó tudni, hogy ugyan a lejárt fűszerek elveszítik az illatukat és az ízüket, de ezen kívül nem okoznak gondot. Persze, tény, nem éri meg őket használni, a lejárt fűszerektől nem várj karakteres aromákat. A liszt sem okoz egészségügyi problémát, hiszen nem tartalmaz olyan baktériumokat, amik ételmérgezést okozhatnának.

Krémesen lágy sajtos tészta

Tegnap valami ínycsiklandó tésztát kívántam, ami nagyon szószos, nagyon krémes és nagyon lágy… így született meg ennek a duplán sajtos tésztának a receptje. A hús ezúttal a ...

Mit és hogyan tároljunk?

Annak érdekében, hogy hosszabb ideig elálljanak a konyhai alapanyagaink, fűszereink, néhány dolgot érdemes figyelembe vennünk. Közvetlenül a sütő melletti vagy fölötti hely például nem a legszerencsésebb a tárolásra, ugyanis nemcsak a párás levegő, hanem a magas hőmérséklet sem segít az eltarthatóság meghosszabbításában. Ezen kívül a legjobb, ha légmentesen záródó tárolóedényeket használsz, és beszerzel olyanokat is, amik rakásolhatók ezzel is megkönnyítve az átláthatóságot.

Fontos, hogy amikor után töltöd a tárolókat, ragassz rájuk egy címkét, ami tartalmazza a feltöltés dátumát, és a csomagoláson megjelölt szavatossági időt. Azért, hogy a konyhaszekrényed, kamrád tartósan átlátható maradjon, alakíts ki zónákat: egy helyre tedd a tésztákat, liszteket, másik helyre a snakckeket, a harmadik helyre a konzerveket, a negyedikre a gyorsabban romló alapanyagokat, és megint máshová a teákat. Így könnyebben számon tudod majd tartani, hogy mit kell pótolnod, és mi az, amiből még van elegendő mennyiség.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...