Meddig fogyasztható valójában a tej? Te jól tárolod? Most kiderül!

Könnyen megromlik, és sokszor elfeledkezünk róla, hogy felbontva áll a hűtőben a tejesdoboz: megmutatjuk, hogyan tárold helyesen, hogy ne savanyodjon meg a tejed. 

A tej igazi ősi táplálékunk, legyen szó a szarvasmarha-, kecske- vagy juhtejtermékekről, az emberiség hosszú ideje fogyasztja nemcsak a tejet, hanem a belőle készülő sajtokat, vajat, joghurtot, tejszínt, kefirt, stb. Így viszont elég kiábrándító tud lenni, amikor nagyot kortyolnánk a kedvenc, drágán megvett teljes tejünkből, aztán kiderül, hogy már megsavanyodott.

Most azt mutatjuk meg nektek, melyik típusú tej meddig tartható el:

A tejnek azon kívül, hogy milyen emlőstől származik, sok változata létezik: csökkentett zsírtartalmú (1,5 vagy 2,8 %-os), teljes tej, egyes országokban pedig teljesen zsírtalanított tejet is árulnak. Azt tudjuk, hogy hasznos táplálék, tele van kalciummal, D-vitaminnal, edzés után segíti az izmok regenerációját. Az eltarthatóságát viszont nagyban befolyásolja a feldolgozás és tárolás módja, a fénynek és hőnek való kitettség.

Tehát akkor mennyi ideig tartható el a tej?

Az optimális tárolási hőmérséklet:4 Celsius-fok.

Bontatlanul a különböző tejek eddig tarthatók el biztonságosan, minőségromlás nélkül:

Laktózmentes tej: 7-10 nap

Csökkentett zsírtartalmú tej: 7 nap

Teljes tej: 5-7 nap

Felbontva már más a helyzet, minden tej 5-7 napig áll el, ha megfelelő körülmények között, legalább 4 fokon, hűtőszekrényben tárolták őket.

Nagyon fontos, hogy vedd figyelembe a csomagoláson lévő lejárati dátumot, ez a termék minőségmegőrzését, nem a biztonságosságát garantálja, nagy különbség.

Ha nem szeretnél romlott tejet kóstolni (miért is szeretnél, persze), akkor figyelj a tej állagára, ne legyen kocsonyás, elszíneződött vagy savanykás szagú. Ezeknek a kellemetlen tüneteknek az okozói a lactobacillusok, amik túlzott működésbe lépnek egy idő után a tejben.

Nem mondunk újdonságot, hogy a tej a hűtős környezetet szereti, a fénytől tartsd távol, és ha ittál belőle, azonnal tedd vissza a frigóba. Ezzel nagyban meghosszabbíthatod a fogyaszthatóságát. A tejet fagyasztani nem ajánlott, mert megváltozik a molekuláris szerkezete, ami az élvezeti értékéből sokat levon, de ha mégis jégre küldenéd, akkor három hónapig tudod eltartani a fagyon, viszont kiengedve ne számíts a megszokott selymes állagra. Ettől függetlenül a termék így biztonságosnak tekinthető.

Mit csinálj, ha a szükségesnél több bontott tej maradt a nyakadon?

Érdemes pudingot, forró csokit főzni belőle, és megvendégelni vele a családot, barátokat, de az esti, langyos-mézes tej is isteni, és sok ember állítja, hogy segít az elalvásban.

Vaníliapuding házilag

Azon gondolkodtam, hogy még csak eszembe se jutott eddig házilag pudingot főzni. Ezen változtatnom kellett, mert imádom, és tényleg nem kell nagy erőfeszítéseket tennem ahhoz, hogy ezzel a ...

Malabi

A Közel-keleti tejpuding a világ legegyszerűbb desszertje - a cukor pedig nem tévedés, ez akkor jó, ha nagyon édes!

A tejet egyébként a hűtő legalsó polcán a legjobb tárolni.

Még több édeskrém-receptet ITT találsz!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Imagesvia EatbyDate

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...