Meddig áll el az étel a hűtőben, ha elmegy az áram?

Mutatjuk, mit dobj ki, és mi maradhat az áramtalan, melegedő hűtőben, ha beüt a krach.

Ha az ember lakásában elmegy az áram, az több szempontból is problémás: egyrészt eltűnik a wifi, amit rögtön észreveszünk – sebaj, ott a mobilnet. Kikapcsol a tévé – de talán ott van helyette a félig-meddig feltöltött laptop. Nincs villany – de ott a mobiltelefon, amivel lehet világítani. Az igazi problémát mégis inkább egyedül a hűtő jelenti, az ételeket ugyanis nincs hová menekíteni a reménytelenül melegedő szekrényből.

Jó hír, hogy rövidebb áramszüneteknél egy percig sem kell aggódnod – ha nem nyitogatod az ajtaját, a hűtőszekrény akár négy óráig is megőrizhet egy olyan hőmérsékletet, ahol a benne tárolt ételeknek semmi bajuk nem lesz.

A mélyhűtős kaják még jobban járnak

Ha a mélyhűtő félig tele van, egy napig nem kell aggódnod miatta, ha viszont teljesen meg van pakolva, 48 órán keresztül megfelelő hőmérsékleten maradhat.

Arra figyelj, hogy ilyenkor minél kevesebbszer nyitogasd az ajtaját a hűtő mindkét felének, ezzel ugyanis elősegíted a melegedést. Vegyél ki egyszerre mindent, amire szükséged van, aztán hagyd békén a kajadobozt.

via GIPHY

Honnan tudod, hogy elkezdenek romlani a kajáid?

A probléma méretének megállapítására nyugodtan használhatod a hűtődben lévő hőmérőt. Az ideális hőmérséklet a hűtőszekrény számára a 4 Celsius-fok, vagy annál lejjebb, a mélyhűtőnél pedig a legjobb az, ha mínusz 15 Celsius-fok körül tartod. Utóbbiban tárolt ételeknél nagyon fontos, hogy a belső hőmérsékletük nem mehet 4-5 fok fölé, mert akkor már nem biztonságos újrafagyasztani őket, és hosszú idő után már megenni sem érdemes egyiket sem, főleg, ha nyers húsról van szó.

via GIPHY

Ha a rendes hűtőben a hőmérséklet több mint két órán keresztül 4 Celsius-fok alá esik, a megfőzött maradékokat, a tojást és a húst érdemes kidobni. A tejtermékeken szinte azonnal látszani fog, hogy mikor van baj, a többinél pedig valójában a saját szemedre és orrodra kell hagyatkoznod – de ha úgy érzed, nem vagy biztos a dolgodban, akkor inkább dobd ki az élelmiszert, mert komoly fertőzéseket szedhetsz össze, ha mégis úgy eszed meg őket, hogy már megromlottak. Ha nem akarsz ételt kidobni, akkor áramszünetnél a maradékot, a tojást, a húst és a tejtermékeket edd meg először, ne várd meg, hogy megromoljanak!

Mit tehetsz még?

Ha tudod, hogy el fog menni az áram, de nincs időd megenni, vagy máshová vinni az ételeket, vegyél szárazjeget, és rakd melléjük, vagy már úgy fagyaszd le őket, hogy áramszünet esetén ne legyen baj. A húsokat például érdemes egy kupacba, egymás mellé rakni, minden mástól távol, hogy ha elkezdenek kiengedni, és levet ereszteni, akkor ne folyjanak rá más élelmiszerekre, amiket például még meg tudnál enni.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...