Mazi - új görög a városban

Bár a görög konyhát elviekben mindenki szereti, kevés helyen lehet igazán jó görög ételeket találni itthon. Az egy hónapja nyílt Mazi ezt a gasztrolyukat próbálja betömni!

Valljuk be, itthon elég nehéz valóban autentikus görög fogásokhoz jutni. Ez nem feltétlenül az összecsapott munka eredménye: a görög konyha alapvetően egyszerű, letisztult és egészséges, amit egyáltalán nem egyszerű a félsziget határain kívül reprodukálni, hiszen a kulcsszó az alapanyagokon van. Van néhány mindenki által ismert görög étel, mint a muszaka vagy a tzatziki, amit akár otthon is el lehet találni, de a görög konyha azért jóval többet tud ezeknél. Az Alkotmány utcában pár hete megnyílt Mazi (ejtsd: Mázi) pontosan ezt a célt tűzte ki maga elé: valódi görög alapanyagokból igazi görög éttermet csinálni.

A tulajdonos - Babanaszisz Ziszisz - Magyarországon született görög, aki évekig élt is Görögországban, és évek óta tervezte, hogy autentikus vendéglátóhelyet nyit Budapesten. Az ügy megvalósításához Görögországból nyert meg egy séfet, aki évek óta a világ különböző pontjain lévő görög éttermeket vezet.

A csaknem negyven fogást tartalmazó étlap úgy lett összeállítva, hogy a legnépszerűbb fogások mellett helyi specialitások is elférjenek rajta. A kóstolt ételek közül az egyik kedvencünk, a Dakos például népszerű reggeli Kréta szigetén. Az árpás kétszersült paradicsommal és fetával végtelenül egyszerű, az asztalokon lévő, prémium olívaolajjal meglocsolva pedig egyenesen zseniális.

Az alapanyagok legnagyobb részét, például az olívaolajat, a sajtokat, a bárányhúst és a halakat Görögországból importálják, ahogy a bio oregánó is egy Meteorák melletti termesztőtől van. Zisziszék olyan étlapot akartak létrehozni, amely egyszerre tradicionális és modern, hiszen, mint mondja, a gasztronómiában sok változás van Görögországon belül is. Hogy nem a klasszikus, "görögösch" helyről van szó, azt az enteriőr is mutatja: Bonta Gáspár belsőépítész munkája híján van minden szigetvilági hangulatot utánzó kék-fehér turistacsalogató ízléstelenségnek. A letisztult belső tér tágas, világos, családias, és csak halvány pasztellszínek jelzik a görögös vonalat.

Ami az étlapot illeti, ritkán van lehetőségünk ennyi mindent megkóstolni egy-egy teszten. A Mazi ˙(görögül annyit tesz, 'együtt') viszont hű a nevéhez: úgy gondolják, a hamisítatlan görög érzéshez nemcsak jó receptek és kiváló alapanyagok, de hangulat is kell. Az előételek közül a friss sült tintahal volt a kedvencünk, a már említett dakos mellett - viszonylag ritka ugyanis, hogy nem fagyasztott tintahalat kapunk. A roppanós bundába rejtett haldarabokhoz mártogatós is jár. A tzatziki lágy, nem túl fokhagymás, a csípős fetakrém pedig pont kellően pikáns.

A favapüré és a padlizsánkrém is telitalálat, különösen a három különböző, tunkoláshoz járó pitával, és az áprilisban szüretelt kalamata olajjal. A főételek között megoszlott a dobogós hely: nekem a sertés suvlaki ízlett legjobban a házi tepsis krumplival, míg kollégám a mousakas mellett tette le a voksot. A suvlaki faszénen készült, ami olyan ízt ad neki, mintha egy görög udvarból, frissen a nyársról került volna elénk.

A mousakas nem besamellel készül, hanem feta moussal - sűrű, nem túl fűszeres húsréteget takar a könnyű felső sajtréteg. Aki nem szívesen fogyaszt húst, annak a krétai salátát ajánljuk rukkolával, aszalt paradicsommal, fetával, és mennyei olívaolaj-öntettel. Aki pedig a grillhúsokat és általában a balkáni fogásokat kedveli, annak meg kell kóstolni a köftét, amit a Maziban görög fetás burgerként lehet megrendelni - az illatosra grillezett darált borjúhús fetával van töltve, és szintén abbahagyhatatlan tepsis krumpli jár hozzá.

Aki a főételek után desszertre vágyik, válassza a hely specialitását, a baklavafagyit - az édes diós-mézes fagyi egy gombócnyi jeges baklava ízeit rejti.

A Mazit nyugodt szívvel ajánljuk azoknak, akik szeretik az igazi görög konyhát, és azoknak is, akik még soha nem próbálták - pont itt az ideje!

Ez is érdekelhet!

Pancs - új piaci élmény vasárnapokra!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek