Tedd ellenállhatatlanná a húsvéti sonkát baracklekváros mázzal

Sokan nem szeretik elhagyni az ünnepi hagyományokat, amivel persze semmi baj nincsen. Mindenesetre akik ragaszkodnak a klasszikus receptekhez, most nagyon figyeljenek, mert megmutatjuk, mit hagynak ki. Elöljáróban annyit mondunk, hogy mázas és sonka.

Amikor közeleg a húsvét, fontos döntések előtt áll az ember: idén is a hagyományos módon készítse el a sonkáját, vagy esetleg újítson rajta egy kicsit, hozzon valami izgalmas, érdekes ízt az ünnepi asztalra? Nos, ha ebbe az utóbbi csoportba tartozunk, akkor most nagy mosoly ülhet ki az arcunkra, mert itt van, megérkezett a mázas sonka. Ráadásul nem akármilyen, hanem sárgabaracklekváros mázzal nyűgözi le azt, aki hajlandó elkészíteni húsvétra.

A sárgabaracklekvár-mázas sonka receptjét ITT találod!

A legegyszerűbb, legízesebb máz

Ahhoz, hogy ragacsos, fényes külsőt adjunk a húsvéti sonkánknak, egyáltalán nem kellenek különleges alapanyagok. Mindössze mézre, mustárra, balzsamecetre és sárgabaracklekvárra lesz szükségünk.

Ezeket kell összekevernünk, majd felvinnünk a sonka felületére, ahol a sütőben csodásan karamellizálódik majd.

Ez elsősorban a méznek köszönhető, de nagy szerepet játszik benne a lekvár is. A barack pikáns íze továbbá kiválóan illik a sonkához, tökéletes kombinációt alkot a két aroma. Mindezt kiegészíti a balzsamecet savassága és a mustár alig érezhető ereje.

Dupla sütés, dupla öröm

A kihűtött, megfőzött sonkánkat egy kicsit elő kell készíteni a mázazás előtt. Ha egy éles késsel bevágásokat ejtünk rajta, oda is bekenhetjük a ragacsos mázat, így még jobban átjárja majd a húst az aroma.

A sárgabaracklekvár-mázas sonka receptjét ITT találod!

Először csak a máz felét kell rákenni, majd elősütni, végül a másik felét is rátehetjük, így egy újabb sütés után sokkal jobban karamellizálódik a sonka külseje.

Tálalás előtt mindenképpen hűtsük ki, fóliában pihentetve, így sokkal egyszerűbb lesz majd szeletelni. A mázas sonkával abszolút nincsen sok pluszmunka, mégis egy nagyon izgalmas, új fogást villanthatunk a húsvéti ebéd alkalmával. Az ünnepi tál éke lesz, az biztos.

Készítsünk sárgabaracklekvár-mázas sonkát!

Hozzávalók: 1 ek méz, 50 ml balzsamecet, 1 ek sárgabaracklekvár, 1 teáskanál mustár, 1 kg főtt sonka, szegfűszeg ízlés szerint

Egy tálba kanalazzuk a mézet, a balzsamecetet, a sárgabaracklekvárt és egy kis mustárt, majd jól összekeverjük őket, hogy egynemű masszát kapjunk.

Az előzetesen megfőtt sonka tetejére egy éles kés segítségével hosszanti és merőleges csíkokat vágunk. Ne legyenek túl mélyek a vágások, ha van zsírréteg a sonkán, akkor azonban érdemes másfél centire bevágni a vastagabb területen.

A sárgabaracklekvár-mázas sonka receptjét ITT találod!

A létrejött téglalapok sarkaiba sorban szúrjunk szegfűszeget, majd óvatosan kenjük be a lekváros máz felével, úgy, hogy a fűszerdarabok a helyükön maradjanak. Ha tudjuk, érdemes a rések közé is kenni a mázból, hogy a lehető legjobban átjárja az íz a sonkát.

A legegyszerűbb, ha a sütést egy hőálló rács segítségével kivitelezzük. Ha olyan rácsunk van, aminek tartólábaival magasabbra emelhetjük a rá elhelyezett ételt, akkor használjuk a máz felvitelekor is, hiszen így egyszerűbb hozzáférni a sonka aljához, a felesleges bevonat pedig szintén könnyebben lecsepeg róla. Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha a rácsot egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, ami könnyedén felfogja a távozó folyadékot. Erre a célra a sütők rácsa is tökéletesen megfelel, de ebben az esetben se maradjon el a sütő alacsonyabb fokára helyezett sütőpapírral bélelt tepsi.

A sárgabaracklekvár-mázas sonka receptjét ITT találod!

Rakjuk a sonkát 200°-ra előmelegített sütőbe 10 percre, és figyeljük, ahogy a máz szépen rásül.
Vegyük ki a sütőből, kenjük rá a máz másik felét is, és rakjuk vissza 15 percre, hogy teljesen megpiruljon a sonkán a máz.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, pihentessük pár órát a hűtőben befóliázva, majd felszeletelve kínáljuk a hidegtál ékességeként.

A mázas sonka mellé készítsd el:

Tavaszi franciasaláta

A húsvéti asztal egyik nélkülözhetetlen zöldségkörete a franciasaláta. A legtöbben mirelit zöldségkeveréket vesznek, vagy készen vásárolják a salátát valamelyik szupermarket ...

Húsvéti trikolor kalács

Egy-két apró csavarral feldobhatjuk húsvéti sós kalácsreceptünket. Hoztunk egy receptet, ami nem csak mutatós és szép lesz az asztalon, de tökéletesen passzol a sonka-tojás vacsorához.

Currys töltött tojások

Ha csak egy fogást készítenél húsvétra, akkor EZ legyen az, mert szerintünk ez lesz a idei sláger, kinézetre és ízvilágra is. Kicsit fel akartuk dobni a repertoárunkat, és a ...

A sárgabaracklekvár-mázas sonka teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Friss tavaszi receptek, akár az ünnepre is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...